Rakúsky šéf diplomacie zakázal Erdoganovmu ministrovi vstup do krajiny. Predstavovalo by to vraj nebezpečenstvo pre verejný poriadok a bezpečnosť

    0
    Ilustračné foto: turecká vlajka (Autor: Archív)

    “Môžem potvrdiť, že (rakúsky) minister zahraničných vecí (Sebastian) Kurz naozaj zakázal tureckému ministrovi hospodárstva vstup do krajiny,” uviedol hovorca rakúskeho rezortu diplomacie.

    Podľa neho je podujatie “veľmi veľké” a návšteva ministra by predstavovala “nebezpečenstvo pre verejný poriadok a bezpečnosť v Rakúsku”.

    Podobné rozhodnutie prijalo aj Holandsko, pripomenula agentúra Reuters. Holandská vláda v piatok oznámila, že turecký vicepremiér Tugrul Türkeš nie je v krajine vítaný.

    V Holandsku sa chcel s tamojšími svojimi krajanmi takisto zúčastniť na ceremónii pri príležitosti výročia vlaňajšieho pokusu o prevrat v Turecku.

    Holandské ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení uviedlo, že účasť Türkeša ani iných členov tureckej vlády nie je “vzhľadom na súčasnú situáciu v bilaterálnych vzťahoch medzi našimi krajinami” žiaduca.

    Vojenskí dôstojníci sa vlani v júli pokúsili zvrhnúť vládu tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, pokus o prevrat bol však rýchlo potlačený. Erdogan európskych spojencov obvinil, že po týchto udalostiach nevyjadrili dostatočne rýchlo podporu jeho vláde.

    Krátko pred marcovými voľbami v Holandsku, v ktorých boli protiimigračné nálady významnou témou, deklarovala tamojšia vláda za nevítaných tureckých ministrov, ktorí chceli viesť aj v tejto krajine kampaň pred tureckým referendom o zmenách v ústave posilňujúcich právomoci Erdogana.
          Rozhodnutie Holandska je “prirodzeným dôsledkom” udalostí z marca, píše sa vo vyhlásení holandského ministerstva.

    - Reklama -