FOTO Bojisko Hamburg. Pozrite sa, čo sa deje popri summite G20

    0
    Demonštranti proti účastníkom schôdzky lídrov krajín G20 v Hamburgu (Autor: TASR)

    Kým na summite G20 diskutovali elity o otázkach boja s terorizmom alebo o globálnej ochrane klímy, ulice mesta sa premenili takmer na vojnovú zónu. V piatok popoludní a večer nabrali protesty ešte väčšiu razanciu než deň pred summitom. Radikáli sa sústredili na priestor okolo Labskej filharmónie, ktorá sa pripravovala na stretnutie amerického prezidenta Donalda Trumpa a ruského prezidenta Vladimira Putina.

    Celú piatkovú rozpravu pozoroval fotoreportér PL, ktorý opisoval najprv blokádu demonštrantov, ktorí síce prekročili modrú zónu, ale evidentne nevyzerali, že by sa chceli pustiť do potýčky a vyvolávať konflikt. Ťažkoodenci proti nim ale zasahovali obuškami, aby ich vytlačili z modrých zón, ktoré prekročili. Vo chvíli, keď to vyzeralo, že sa situácia upokojuje, sa zrazu smerom od stanice vyrojilo najtvrdšie jadro asi dvoch tisícok priaznivcov hnutia Antifa. Potom už bolo jasné, že ide do tuhého. „Metali fľaše, kobercové nože, betónové tehly, dlažobné kocky. Policajti nasadili vodné delá. Je to tu ako vo vojne. Stavajú tu barikády z vytrhaných dopravných značiek, krabíc, berú, čo sa dá. Potom barikády zapaľujú. Hádžu všetko, čo majú. To je kanonáda z fliaš! Strely, ktoré mali v sebe slzný plyn, sú pritavené k asfaltu na zemi,“ opisoval.

    Dav demonštrantov bol ťažkoodencami rozohnaný asi po hodinovom boji, pri ktorom ľavicoví radikáli po ťažkoodencoch bez prestania hádzali fľaše, dlažobné kocky a dymovnice. Ťažkoodenci na radikálov nasadili niekoľko vodných diel a strieľali po nich hliníkovými nábojmi so slzotvorným plynom, ktoré boli také horúce, že na zemi roztavili asfalt a prilepili sa k nemu. Až potom sa postupne najtvrdšie jadro radikálov začalo trieštiť.

    V centre mesta budú musieť sčítať škody. Na hlavnom bulvári ešte v piatok v noci horeli koše, vidieť rozbité výklady a zničené bankomaty. Vo štvrti St. Pauli na bulvári Reeperbahn bol usporiadaný happening, ktorý bol ostro sledovaný políciou. Na mieste sú ťažkoodenci. Protesty však budú v ďalších dňoch pokračovať.

    Z dôvodu summitu lídrov krajín G20 bola vytýčená zóna v rozsahu 38 kilometrov štvorcových okolo rokovacej sály, v ktorej je prísne zakázané organizovať akékoľvek zhromaždenia a demonštrácie. Ľavicoví radikáli však dávajú najavo, že si z tohto nariadenia nič nerobia, a v tzv. modrej bezpečnostnej zóne sa aj napriek tomuto nariadeniu schádzajú. Zátarasy stavané anarchistami nájdeme po celom Hamburgu. Protestné akcie podľa vyjadrenia miestnych obyvateľov zdržali aj amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorý musel obchádzať mesto a nájsť si inú cestu k rokovacej sále, ako mal pôvodne v pláne.

    Summit štátnikov najbohatších ekonomík sveta zvolala nemecká kancelárka Angela Merkelová. V rámci summitu sa prvýkrát zišli ruský prezident Vladimir Putin a americká hlava štátu Donald Trump.

    autor: Vít Hassan


     

    - Reklama -