Homosexuálne sobáše podporila v Nemecku aj Spolková rada

    0
    Ilustračné foto: Dúhový pochod (Autor: ReproFoto: facebook)

    Nemecko dosiaľ pripúšťalo iba registrované civilné partnerstvo medzi homosexuálnymi pármi, čím krajina nedržala krok s niekoľkými členskými štátmi Európskej únie, ktoré pre partnerov rovnakého pohlavia garantujú plné manželské práva.

    Minulotýždňové historické hlasovanie v Bundestagu nasledovalo po nezvyčajne krátkej rozprave len niekoľko dní po tom, ako nemecká kancelárka Angela Merkelová zvrátila dlhodobý odpor svojej konzervatívnej strany CDU voči sobášom osôb rovnakého pohlavia a povolila poslancom voliť podľa ich svedomia.

    Merkelová, ktorá sa v septembrových parlamentných voľbách bude uchádzať o štvrté funkčné obdobie v úrade kancelárky, však hlasovala proti tomuto návrhu. Schválenie legislatívy v Bundesrate sa všeobecne očakávalo.

    Problematika homosexuálnych manželstiev je horúcou témou pred septembrovými voľbami v Nemecku. Všetky hlavné strany takéto sobáše podporujú – okrem konzervatívnej CDU a CSU a nacionalistickej Alternatívy pre Nemecko (AfD). 

    Sociálni demokrati (SPD) si uzákonenie manželstiev osôb rovnakého pohlavia kladú ako podmienku pre vstup do akejkoľvek budúcej koalície.

    - Reklama -