Neakceptujem, odkázal Danko Matovičovi na margo jeho ospravedlneniek. Líder OĽaNO opäť príde o poslanecký plat

    0
    Igor Matovič a Andrej Danko (Autor: TASR)

    “Poslanec Igor Matovič svoju neúčasť na príslušných rokovacích dňoch písomne ospravedlnil. Dôvody uvedené v písomnej žiadosti o ospravedlnenie neakceptujem,” odkázal Danko.

    Matovič má neospravedlnených šesť júnových rokovacích dní, čo podľa zákona znamená, že stráca nárok na celý plat a paušálne náhrady za nasledujúci mesiac, teda za júl 2017. Matovič ešte môže podať písomnú námietku.

    Líder OĽaNO-NOVA ešte 9. mája požiadal o ospravedlnenie z dôvodu údajného šikanózneho správania sa zo strany predsedu parlamentu. “Ak by sa žiadosti vyhovelo, Národná rada by mu musela vyplatiť plat, ako aj paušálne náhrady, a to aj napriek tomu, že poslanec si odmietol plniť svoje povinnosti na pôde NR SR,” uviedla začiatkom júna šéfka komunikácie parlamentu Zuzana Čižmáriková.

    Pripomenula, že Matoviča viackrát vyzvali, aby riadne a zákonne zdôvodnil svoje ospravedlnenie tak, ako káže zákon. Zdôraznila, že poslanec NR SR sa môže z neúčasti na rokovaní ospravedlniť z troch dôvodov. Prvým je choroba. “Vtedy musí poslanec doložiť lekárske osvedčenie,” vysvetlila Čižmáriková. Ďalej sa môže ospravedlniť z vážneho dôvodu, ktorým je napríklad úmrtie v rodine či vážny rodinný dôvod. Tretím dôvodom na ospravedlnenie je účasť na zahraničnej ceste.

    Ak má poslanec v kalendárnom mesiaci neospravedlnené aspoň dva dni, príde o polovicu platu a paušálnych náhrad. Pri neospravedlnenej účasti na štyroch a viacerých rokovacích dňoch prichádza o celý plat a paušálne náhrady.

    Matovič pred časom pre TASR reagoval tým, že článok 32 Ústavy SR dáva možnosť postaviť sa na odpor proti každému, kto by odstraňoval demokratický poriadok základných ľudských práv a slobôd. “Môj bojkot zasadnutí parlamentu je práve takýmto odporom voči diktátorským a šikanóznym praktikám predsedu parlamentu Andreja Danka, ktorý neváhal klesnúť až k čítaniu a cenzurovaniu listov od mojich voličov,” vysvetlil líder OĽaNO-NOVA.

    Podľa Matoviča nie je úlohou poslanca len sedieť v pléne a stláčať gombíky podľa straníckeho príkazu. Tvrdí, že naďalej si svoju prácu poslanca robí, keďže sa stretáva s ľuďmi, počúva ich problémy a predkladá návrhy riešení v zákonoch. To, že príde o plat aj paušálne náhrady, si uvedomuje.

    - Reklama -