Schwarzenberg sa tvrdo pustil do Zemana s Klausom: Nech sa ráčia pozrieť na mapu. Sme obklopení krajinami EÚ. Všetko je EÚ. Sú škodcami krajiny

0
Karel Schwarzenberg (Autor: Facebook, TOP 09)
Súčasný prezident Miloš Zeman prirovnal Európsku úniu k obdobiu, keď sme boli v područí Sovietskeho zväzu. Vyhlásil, že vidí isté podobnosti medzi pojmom obmedzenej suverenity, čo bola súčasť doktríny komunistického vodcu Sovietskeho zväzu Leonida Brežneva, a pojmom delenej suverenity, ktorú presadzuje Európska únia. Je to podľa vás skutočne porovnateľné?
 
Prezident Miloš Zeman, bohužiaľ, v poslednom čase hovorí naozaj nezmysly, čo je spôsobené jeho chorobou. Porovnávať bývalý východný blok s Európskou úniou je naozaj veľká hlúposť. Pardon, inak to označiť nemôžem.
 
Čo hovoríte na to, že bývalý prezident Václav Klaus aj ten súčasný Miloš Zeman sa tiež vyslovili za referendum o zotrvaní ČR v Európskej únii?
 
To by sme potrebovali ako Angličania dieru v hlave. V referendách sa zásadne vždy odpovedá na inú otázku, než bola kladená. Nech sa každý, kto chce spochybniť naše členstvo v Európskej únii, ráči pozrieť na mapu. Sme obklopení krajinami Európskej únie. Či je to na východ alebo západ. Všetko je v Európskej únii. Kam by sme naše výrobky exportovali, keby sme z toho vypadli?
 
To by som, prosím, rád vedel, ako si to tí páni predstavujú. Tvrdia, že sú národohospodári, ale obávam sa ich obrovskej zaslepenosti, ktorá by Českú republika poškodila. Pre tieto návrhy by som ich nazval naozaj škodcami krajiny.
 
Myslíte si, že ich výroky a postoje voči Európskej únii majú vplyv na negatívny postoj českej spoločnosti k EÚ? Pretože Česi sú braní ako najeuroskeptickejší zo všetkých národov združených v európskom spoločenstve. Škodí nám taký obraz aj v Európskej únii?
 
Keď takéto postoje zastáva existujúca aj bývalá hlava štátu, tak sa to, samozrejme, zaznamenáva a ľudia pociťujú dôsledky. Škodí nám to už dnes. To vám môžem naozaj potvrdiť ako predseda Zahraničného výboru Poslaneckej snemovne ČR. Jazdím dosť po Európe, hovorím s politikmi z najrôznejších krajín, naozaj nám to strašne škodí.
 

 
Podľa súčasných volebných preferencií sa zdá, že Andrej Babiš, ďalší človek, ktorý nemá s európskymi politikmi najlepšie vzťahy, pretože je považovaný za oligarchu, ktorý je pre svoje podnikanie a konflikt záujmov nebezpečenstvom pre demokraciu v Česku, má našliapnuté stať sa českým premiérom. Jeho hnutie ANO by s komunistami, prípadne okamurovcami, mohlo mať v snemovni väčšinu. Čo by podľa vás znamenalo, keby sa skutočne Andrej Babiš stal predsedom vlády?
 
Babiš je schopný sa dať dohromady s každým. Keby sme boli ovládaní oligarchom, ČR by sa stala politickou divíziou Agrofertu. Zmenila by zásadne svoj charakter. Už by to nebola samostatná slobodná republika, ale politická divízia Agrofertu. Keď si niekto prečíta tú skvelú knižku, o čom Babiš sníva, tak vidí, ako to potom bude vyzerať. Keď sa vzdáme samostatnosti, slobody, budeme, bohužiaľ, len nižší alebo vyšší zamestnanci Agrofertu.
 
Myslíte si, že to tak skutočne dopadne, alebo neveríte volebným prieskumom, pretože voľby obvykle dopadnú inak?
 
Ja síce volebným prieskumom príliš neverím, ale možné to je. Objavujú sa veľmi varovné signály, tak by som to v každom prípade označil.
 
Už tak jednoznačne ako ešte pred pár mesiacmi nevyzerá prezidentská voľba, kde bol donedávna za favorita označovaný súčasný prezident Miloš Zeman. O jeho výhre mnohí nepochybovali, ale dnes je to už inak, favoritom sa podľa posledného prieskumu pre Seznam stáva bývalý predseda akadémie vied Jiří Drahoš, ktorý kandidatúru potvrdil pomerne nedávno. Ako sa k voľbe hlavy štátu postaví TOP 09? Vy ste už odmietli kandidovať, podporí teda vaša strana niektorého zo súčasných kandidátov alebo navrhne nejakého svojho kandidáta?
 
Asi niekoho podporíme. Zo všetkých tých, ktorí sú na javisku, sa mi zdá profesor Drahoš asi najvhodnejší.
 

 
Myslíte si, že keby Miloš Zeman predsa len obhájil mandát, bol by schopný zvládnuť ďalších päť rokov na Pražskom hrade?
 
Ja nie som jeho lekár. Ale niekedy vyzerá veľmi ohrozene.
 
Teraz som nemala na mysli jeho fyzický zdravotný stav, ale vystupovanie a správanie, ktoré je podľa jeho kritikov ovplyvnené vekom a životosprávou. Nie je predsa úplne normálne, keď napríklad prezident nazýva premiéra sviňou a človekom, ktorý má charizmu fľaše od uhoriek.
 
Dúfam, že ľudia sa preberú. Ale uvidíme, koľko ich bude. Je tu totiž zaujímavý fenomén, že ľudia hrubosť prijímajú. Keď to poviem zdvorilo, výsledkom životosprávy Miloša Zemana je, že sa odbúrali všetky jeho zábrany. Každý lekár vám potvrdí, že následkom používania ťažkých drog je, že sa, bohužiaľ, z pôvodne veľmi inteligentného človeka stane to, čím dnes je.
 
Od niektorých krokov Miloša Zemana dávajú ruky preč aj niektorí jeho bývalí priatelia, ako napríklad predseda ústavného súdu Pavel Rychetský. Aj keď sa prezident Miloš Zeman pri udelení milosti pre dvojnásobného vraha Jiřího Kajínka odvolával na jeho názor, Rychetský odmietol, že by s ním na túto tému v posledných rokoch hovoril. Ako si vysvetľujete udelenie milosti pre Kajínka, keď prezident celý čas tvrdil, že milosti bude udeľovať len z humanitárnych dôvodov a ľuďom, ktorí sa nedopustili ťažkého zločinu?
 
Je to čisto populistické gesto. Je pravda, že pán Kajínek má podporu v širokých vrstvách obyvateľstva, hlavne ženy sú ním fascinované, takže prezident chce byť obľúbený a populárny medzi fanúšikmi Kajínka.
 
Vláda nedávno vyhlásila, že do volieb neprijme žiadneho migranta na základe povinných kvót schválených členskými štátmi Európskej únie. Európska komisia na základe tohto postoja začala konanie proti Českej republike, Maďarsku a Poľsku. Francúzsky prezident Macron vyhlásil, že Európska únia nie je supermarket, kde si vezmeme len to, čo sa nám hodí. Ako sa na túto situáciu pozeráte?
 
Je švejkovina, keď vyhlásime, že nepustíme nikoho cez hranice do volieb. Tým hovoríme: keď nás tí hlupáci zvolia, tak sa o to už starať nebudeme. To sú predsa sprostosti. To je rovnaké, ako keď snúbenec povie, budem ti verný až do svadby.

 

 

- Reklama -