Je koniec. Jeden z najväčších hudobných festivalov vo Švédsku sa definitívne skončil. Budúci ročník už nebude. Dôvodom je vysoký počet znásilnení

    0
    Sex. Ilustračná fotografia (Autor: Hans Štembera)
    Obavy z toho, že by sa vlna znásilnení, ktorá zachvátila švédske hudobné festivaly, mohla opakovať aj na budúci rok, nadobro ukončili festival Bråvalla. Spoločnosť FKP Scorpio, ktorá podujatie organizovala, médiám oznámila, že riziko je priveľké. 
     
    „Slová nedokážu popísať, ako veľmi smutno nám z tohto je, a s plnou vážnosťou ľutujeme a odsudzujeme (znásilnenia). Toto nie je okej. Toto na našom festivale nemôžeme akceptovať,“ uviedli predstavitelia festivalu v oficiálnej reakcii. 
     
    Polícia informovala, že na tomto hudobnom festivale boli nahlásené štyri prípady znásilnení a 23 ďalších prípadov sexuálneho obťažovania. Ďalej policajti zaznamenali 13 útokov, vyše stovku prípadov užívania narkotík a takmer sto krádeží. 
     
    Organizátori nespresnili, či sa ich podujatie ešte niekedy obnoví, ale na budúci ročník môžu fanúšikovia zabudnúť. Spoločnosť FKP Scorpio uviedla, že jej straty sa za minulý rok vyšplhali na 75 miliónov švédskych korún, čo je v prepočte približne 7 miliónov 800-tisíc eur. 
     
    Znásilnenia na hudobných festivaloch sa vo Švédsku objavili už v minulosti a vo viacerých prípadoch za ne boli zodpovední aj migranti, ktorých je v krajine od migračnej krízy stále viac. 
     
    Celý text v angličtine nájdete TU.
     
    - Reklama -