Srbsko vraj uprednostní EÚ pred Ruskom

    0
    Ana Brnabičová, prvá ministerka srbskej vlády, ktorá sa otvorene priznala k svojej lesbickej orientácii (Autor: ReproFoto Twitter)

    Srbská premiérka povedala, že bude pokračovať v ceste, ktorú začal jej predchodca, terajší prezident a bývalý premiér Aleksandar Vučič, aby pripravila krajinu pre členstvo v EÚ do roku 2020, keď jej končí mandát.

    „My máme emotívne vzťahy s Ruskom – kvôli tradícii, kultúre a vierovyznaniu,“ uviedla srbská premiérka a poukázala na to, že v Srbsku veľký počet ľudí vníma Rusko „ako nášho veľkého brata, nášho ochrancu“. Podľa jej slov sa tieto pocity nemôžu prehliadať, ale strategická je cesta do EÚ.

    Brnabičová sa nechcela vyjadriť k otázke, či bude nasledovať svojho predchodcu Vučiča, ktorý odmietol rozhodnutie EÚ o zavedení sankcií voči Rusku, ak by takýto postoj ohrozil vstup Srbska do EÚ.

    „Toto teraz nemôžem komentovať, pretože na Balkáne je veľmi ťažké sa k niečomu zaviazať… Je to zložitý región,“ odpovedala Brnabičová, ktorá nepatrí k žiadnej politickej strane a vzdelanie získala v USA a v Británii.

    Srbská premiérka sa vyjadrila aj k otázke Kosova. Podľa nej pokrok v normalizácii vzťahov s Prištinou bude závisieť od toho, či Priština schváli istý stupeň autonómie Srbom, ktorí žijú na severe Kosova, a v súvislosti s tým sa pri záverečných rokovaniach rozhodne o statuse Kosova.

    - Reklama -