Počet radikálnych islamistov rastie, sú možné ďalšie útoky, hlásia nemecké úrady

    0
    Nemecká vlajka (Autor: Hans Štembera)

    Počet salafistov stúpol z 8350 v roku 2015 na aktuálnych 10.100, uviedol predseda Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV; vnútroštátna tajná služba) Hans-Georg Maassen pri predstavení správy v Berlíne. Islamistická scéna v krajine vzrástla najmä prírastkom členov tejto skupiny, ktorá vyznáva mimoriadne konzervatívnu vetvu islamu. A práve radikálne islamské skupiny sú podľa Maassena “najväčšou výzvou” pre nemecké tajné služby.

    “Musíme vychádzať z toho, že s ďalšími útokmi jednotlivcov alebo teroristických kománd sa musí počítať aj v Nemecku,” citovala Maassena agentúra DPA. Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere povedal, že na uvedenej salafistickej scéne dochádza k presunu síl smerom k násilnej orientácii. Úrady evidujú rekordných 680 osôb, ktoré podľa ich hodnotenia môžu byť pripravené spáchať útoky.

    Maassen tiež varoval, že rekordnú úroveň dosiahli aj počty radikálnych ľavičiarov a pravičiarov, ktorí sú pripravení páchať násilné činy.

    V správe sa uvádza, že nemecké úrady v minulom roku odhadovali počet členov pravicovej extrémistickej scény na 12.100. Viac ako polovicu z nich považujú za orientovanú na násilie. Ide o najvyšší počet takýchto osôb, odkedy v krajine vedú príslušnú štatistiku.

    Súčasne naďalej výrazne stúpal počet násilných činov s ultrapravicovou motiváciou: z 1408 v roku 2015 na 1600 v roku 2016. V roku 2014 zaznamenali v Nemecku ešte 990 takýchto deliktov. Okrem toho 12.800 ľudí patrí k tzv. ríšskym občanom, ktorí odmietajú terajšie štátne zriadenie v Nemecku, 800 z nich sa otvorene hlási k pravicovému extrémizmu.

    Pred nadchádzajúcim summitom skupiny G20 v Hamburgu sa pozornosť nemeckých úradov zameriava mimoriadne na ľavicový extrémizmus. V roku 2016 sa podľa tajnej služby počet ultraľavicových trestných a násilných činov znížil, no 28.500 osôb priradzovaných ku krajne ľavicovej scéne je tiež dosiaľ najvyšším zaznamenaným počtom.

    Krajná ľavica sa mobilizuje na protesty proti summitu G20 už od minulého roka, upozornil de Maiziere s tým, že pokojné protesty sú samozrejmosťou, avšak násilie nemá žiadne miesto. Potenciál uchýliť sa k násiliu počas summitu G20 pripisujú podľa ministra približne 8000 ľuďom.

    Nemecko je okrem toho v rastúcej miere terčom špionážnych aktivít zahraničných spravodajských služieb, najmä Ruska, Čína a Iránu, a svoje zameranie na krajinu zvýšila aj turecká tajná služba MIT, konštatuje správa zostavená spolkovým a krajinskými ministerstvami vnútra a príslušnými úradmi na ochranu ústavy.

    - Reklama -