Európska únia skončí tragicky. Alexander Tomský vybalil argumenty, na ktoré v Bruseli nemajú čo povedať

    0
    Politológ a nakladateľ Alexander Tomský (Autor: Hans Štembera)

    Tomský sa už v minulosti vyjadril proti vstupu Česka do Európskej únie. Zároveň ako britský občan hlasoval pre brexit. Európsku úniu totiž považuje za projekt, ktorý sa môže skončiť tragicky. Je podľa neho utopický a škodlivý.

    „Spojené štáty európske nevzniknú. Porovnanie s Amerikou je úplne mylné. V roku 1776 tam už existoval národ britských kolonistov, ktorý do seba neskôr vstrebával príchodzích, ktorí sa túžili stať Američanmi. Tam nevznikla multinárodná federácia. A Európu tvoria tisícročné národy,“ zmienil Tomský.

    Pôvodný text TU

    Podľa neho môžeme obstáť ako menšie štáty, nie je potrebné byť súčasťou nejakej nadnárodnej ríše. „Ani pre hospodárstvo, ani pre bezpečnosť. Impérium škodí ekonomike, je príliš veľké a byrokratické, začne stagnovať ako každý mohutný podnik. Udržuje sa len silou svojej moci, rozhodne nie demokratickej. Nezabúdajme, že hospodársky úspech Európy spočíval v obchodnej konkurencii a inovácii malých národov. Samozrejme, že si štáty vytvárajú bezpečnostné aliancie. Únia však vznikla z komplexu svetovej vojny a mylného názoru na nacionalizmus,“ dodal s tým, že Únia stagnuje už desať rokov a nachádza sa v mŕtvej normalizačnej fáze. Odchod Británie je podľa neho historickým zlomom, Únia mala byť na večné časy.

    Zároveň by sa Európa mala podľa jeho slov uzavrieť pred islamom, v ktorom vidí Tomský veľkú hrozbu.

    Tomský v minulosti pôsobil v okruhu poradcov konzervatívnej premiérky Veľkej Británie Margaret Thatcherovej. Podľa jeho slov s ňou mnohokrát hovoril. Bola vraj vynikajúca. „Prvotriedny mozog,“ povedal s tým, že bola prísna, racionálna, logicky mysliaca bytosť, tak trochu neženská.

    „Pôsobila pomerne strojene ako dáma z vyššej spoločnosti – kostým, perly okolo krku, s nevyhnutnou kabelkou, azda každodennou onduláciou, ale keď u nás v ústave predniesla dvadsaťminútovú reč o štátnom ateizme a prenasledovaní kresťanov vo východnej Európe, tromfla aj môjho šéfa, a to dostal za svoju prácu Templetonovu cenu,“ uviedol Alexander Tomský.

    - Reklama -