Macron unikol atentátu. Polícia zadržala mladíka, ktorý chcel útočiť kalašnikovom

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Mladíka, ktorý sa hlási k nacionalistickému hnutiu, zadržali v meste Argenteuil v kraji Val-d'Oise. Zadržaný bol v stredu na základe svojich vyjadrení na internete, keď v diskusii na stránke videohier napísal, že si chce kúpiť samopal kalašnikov, aby ním spáchal atentát. Malo k nemu dôjsť 14. júla počas vojenskej prehliadky pri príležitosti francúzskeho štátneho sviatku.

    Pri zatýkaní muž policajtov ohrozoval kuchynským nožom. Počas výsluchu potom deklaroval, že mal v pláne zaútočiť aj “na černochov, Arabov, židov a homosexuálov”.

    Mladík, ktorý je nezamestnaný a má blízko ku krajnej pravici, bol v roku 2016 odsúdený za obhajobu terorizmu. Bol označený za psychicky labilného, ale uvedomujúceho si dôsledky svojho konania.

    BFMTV pripomenula, že na Deň Bastily v roku 2002 sa terčom pokusu o atentát stal vtedajší prezident Jacques Chirac, ktorého sa pokúsil zastreliť neonacista Maxime Brunerie. Páchateľ strieľal z karabíny, v ktorej mal päť nábojov. Prezident sa však nachádzal vo vzdialenosti mimo dostrelu zbrane.

    - Reklama -