VIDEO Fico nie je schopný vnímať realitu. Zbabelo strčil hlavu do piesku. Je svojmocný pán a bude sa rozhodovať podľa svojho. Premiér ostáva v Bonaparte

    0
    Aj napriek horúcemu počasiu a času dovoleniek, si na v poradí 8. protest pred Bonaparte našlo cestu opäť mnoho ľudí (Autor: mr)

    Celé uplynulé leto organizovali opozičné strany OĽaNO-NOVA a SaS protesty pred luxusným bytovým komplexom Bonaparte, kde žiadali premiéra Roberta Fica, aby sa z komplexu Bonaparte, v ktorom býva, vysťahoval, pretože je jeho “domácim pánom” kontroverzný podnikateľ Ladislav Bašternák podozrivý z daňových podvodov. Okrem iného opoziční poslanci a protestujúci ľudia žiadali aj odstúpenie Roberta Kaliňáka, bývalého korunného princa Smeru z funkcie ministra vnútra.

    Leto sa skončilo a spolu s ním odzneli aj protesty, ktoré postupom času prešli z politických protestov do happeningových podujatí. Téma premiérovho bývania sa však stále z času na čas otvárala.

    Akonáhle bude vznesené obvinenie, bude to pre mňa neudržateľné

    Dňa 25. februára tohto roka bol premiér hosťom v relácii Slovenského rozhlasu Sobotné dialógy, kde vyhlásil: „Akonáhle bude vznesené obvinenie (voči Ladislavovi Bašternákovi – pozn. PL), pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať. V tomto prípade to bude pre mňa neudržateľné,” vyhlásil Fico.

    Viac sme o tom písali TU.

    Len o niekoľko týždňov neskôr, 21. marca 2017, sa na verejnosť dostala informácia, že kontroverzného podnikateľa obvinil vyšetrovateľ Národnej jednotky finančnej polície NAKA zo zločinu neodvedenia dane a poistného. Obvinenie malo byť vznesené v piatok 17. marca a to preto, lebo si podnikateľ ako konateľ spoločnosti BL-202 v apríli 2012 neodôvodnene uplatnil nárok na odpočítanie DPH skoro dva milióny eur.

    „Firma Ladislava B. chcela vrátiť DPH za kúpu siedmich bytov v hodnote viac ako 11,849 miliónov eur v komplexe Five Star Residence, pričom za byty zaplatila len 1,456 miliónov eur. Tým mala spoločnosť podľa vyšetrovateľa Národnej jednotky finančnej polície získať daňovú výhodu a neoprávnene si uplatniť nárok na vrátenie nadmerného odpočtu DPH  v sume 1,732 miliónov eur,“ píše portál Webnoviny.sk.

    Viac sme o tom písali TU.

    Ešte v ten večer, 21. marca 2017, sa vybral líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič s poslancom Jánom Maroszom pred bytový komplex, v ktorom býva premiér, aby mu pripomenul jeho verejné vyjadrenie, ktoré zaznelo v rozhlase. Vzniklo tak prvé video zo série Pán premiér, sťahujeme sa! Vo videu Matovič objasňuje, že budú pred komplex chodiť dovtedy, kým sa Fico neodsťahuje, v každý pracovný deň o 19. hodine. Ich pripomínanie Ficovho verejného vyjadrenia bude trvať 17 minút ako symbol 17. novembra 1989, keď prepukla Nežná revolúcia.

    Zdroj: Facebook/Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti: Pán Fico, sťahujeme sa!

    Fico nie je schopný vnímať realitu, len zbabelo strčil hlavu do piesku

    Obyčajní chodili pred Bonaparte 49 pracovných dní. V ten posledný deň, v piatok 2. júna hovorca hnutia Michal Šipoš vo videu vysvetlil, že sa rozhodli chodenie pred Bonaparte ukončiť, lebo nechcú štiepiť sily a ľudí.

    Pre Parlamentné Listy Šipoš o dôvodoch ukončenia povedal viac. „Poslanci z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti spolu s občanmi Slovenskej republiky chodili 49 pracovných dní pripomínať premiérovi jeho verejný prísľub, ktorý dal v Slovenskom rozhlase 25. februára tohto roka, a to: ´Akonáhle bude vznesené obvinenie, pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať. V tomto prípade to bude pre mňa neudržateľné.´ Po všetkých dňoch sme usúdili, že Robert Fico nie je schopný vnímať realitu, nereaguje na tisíce ľudí v uliciach a pri našej výzve, aby dodržal slovo a z Bonaparte sa odsťahoval, len zbabelo strčil hlavu do piesku a začal sa hrať na veľkého protikorupčného bojovníka. No nepochopil, že rozhodujúce sú skutky, nie reči,“ vyjadril sa hovorca.

    „Preto sme v piatok 2. júna pred Bonaparte túto štafetu odovzdali študentovi z Bratislavy, ktorý sa k našej iniciatíve dobrovoľne pridal. Urobili sme tak aj preto, lebo nasledujúci pondelok 5. júna sa malo uskutočniť pokračovanie Veľkého protikorupčného pochodu, ktorý organizujú práve študenti. Nie je naším cieľom trieštiť sily ľudí, ktorí nesúhlasia s tým, čo na Slovensku robí táto vláda,“ uzavrel Šipoš.

    Zdroj: Facebook/Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti: Pán premiér, sťahujeme sa! 49. deň

    O stanovisko na vznik, trvanie a ukončenie iniciatívy z opozičného hnutia Parlamentné Listy požiadali aj Úrad vlády SR. Do uzávierky sme odpoveď nezískali. Po jej zaslaní ju doplníme.

    Chce dať najavo, že pod tlakom neustúpi

    Podľa politológa Miroslava Kusého chce dať premiér svojím zotrvávaním v Bonaparte najavo, že pod tlakom neustúpi. „Chce ukázať, že je svojmocný pán a bude sa rozhodovať podľa svojho,“ vyjadril sa politológ s tým, že Fico z bytu odíde, ale tak, aby to pôsobilo, že odchádza z vlastnej iniciatívy, a nie pod tlakom.

    V súvislosti s tlakom, ktorý sa na premiéra vyvíjal, Kusý zhodnotil, že sa ukázalo, ako má v tejto oblasti silné nervy. „Vydržal dosť veľký tlak a zdá sa, že ho vydrží ako v mnohých iných prípadoch, keď preberal stanovisko opozície, ale tak, aby bolo jasné, že je to jeho vlastný názor, a že to so stanoviskom opozície nemá nič spoločné,“ uzavrel Kusý.

    - Reklama -