Parížu sa ťažko zvyká, že máme niekedy rozumnejšie názory. Čarnogurský posiela Macronovi drsný odkaz

    0
    Emmanuel Macron (Autor: TASR)

    Vodu kážu, no víno pijú. Tak sa pozerá spomenutý Ján Čarnogurský na  súčasnú rétoriku Francúzska smerom krajinám V4, ktoré sa dlhodobo netaja svojím odporom k povinným kvótam z Bruselu týkajúcich sa prijímania migrantov.

    Tento krok v poslednom čase skritizoval aj francúzsky prezident Emmanuel Macron, keď argumentoval, že štáty z nášho regiónu by si nemali vyberať len to dobré a iné odmietať.

    S tým však vôbec nesúhlasí skúsený slovenský štátnik, ktorý naopak viní Francúzsko, že aj ono prispelo k migračnej kríze na starom kontinente.

    „Francúzsko sa samo pričinilo svojou nezmyselnou a nezákonnou politikou, že počet migrantov najmä cez Líbyu závratne vzrástol,“ napísal vo svojom blogu na konzervatívnom denníku Postoj Čarnogurský, čím narážal najmä na zvrhnutie Kaddáfího režimu.

    Lebo aj keď Kaddáfí bol klasickým diktátorom, ktorý likvidoval najmä v  prvopočiatkoch  svojej vlády opozíciu, postupne sa z Líbye stala relatívne dobre fungujúca krajina.

    „Z príjmov z ropy Kaddáfí budoval v krajine nielen svoj majetok, ale aj zdravotníctvo a školstvo. Infraštruktúra Líbye mala podľa niektorých pozorovateľov európske parametre. Čoho podstatným dôsledkom bolo, že migranti cez Líbyu do Európy neprichádzali,“ mieni Čarnogurský.

    A ako ešte dodal: „Žiadny francúzsky prezident až doteraz sa neospravedlnil Európe, že jeho krajina spoluzavinila masový prílev migrantov na náš kontinent.“

    Pozitívom však podľa bývalého ministra je aspoň fakt, že Francúzi už urobili prvý krok – uznali  svoju chybu pri riešení líbyjskej otázky. Celkovo však majú Francúzi svoje ´maslo na  hlave´.

    Čarnogurský na záver uviedol, že veľkým geopolitickým hráčom typu Francúzska sa občas ťažko akceptuje realita.

    „Parížu sa akosi ťažko zvyká, že ľudia okolo Visly, Vltavy a Dunaja majú niekedy rozumnejšie názory než ľudia okolo Seiny.”

    - Reklama -