Po škandále sa firma, ktorá vyhrala Kotlebove tendre, vzdala zákaziek

    0
    Marian Kotleba (Autor: TASR)

    Podľa nich vedenie úradu malo porušiť zákon o VO už len tým, že zákazku za 8,5 milióna eur rozdelilo na 15 menších, navyše stavebné práce súťažilo cez EKS napriek tomu, že údajne takýto typ zákazky nie je možné cez EKS zadávať.

    “Deväť súťaží budeme musieť zopakovať. Firma, ktorá vyhrala v prvom kole, sa už oficiálne vzdala šiestich úsekov a ďalšie tri odstúpenia očakávame. Opäť pôjdeme cez elektronické trhovisko, čo je pre VO to najtransparentnejšie. Predĺžime lehotu na predkladanie ponúk o jeden víkend, takže ak súťaž vyhlásime v pondelok, tak potrvá do ďalšieho pondelka. Môžeme len hádať a tipovať, či znova nedôjde k takýmto podpásovým úderom,” reagoval Kotleba.

    Ako doplnil riaditeľ Úradu BBSK Milan Uhrík, súťaž teraz trvala päť kalendárnych dní, čo je možno pre laikov krátky čas, ale “je to štandardná lehota, ktorú používajú aj iné inštitúcie, mestá, kraje a my sme ju použili aj po minulé roky, čím sa podarilo ušetriť rádovo milióny eur”. Spochybňovanie lehoty dáva do súvisu s predvolebným obdobím.

    “Možno je to mediálny tlak a možno sa niekto snaží kraj vytrestať za to, že sme nepristúpili na kartelové dohody z minulého roku. Po vykonaní II. etapy rekonštrukcie ciest v roku 2016 sme ušetrili viac ako dva milióny eur. Nepristúpili sme na kartel veľkých firiem, ktoré chceli účelovo navýšiť hodnotu opráv ciest. Boli zrealizované za nami vysúťažené, veľmi dobré ceny,” myslí si Kotleba.

    Úrad tvrdí, že radšej zopakuje viac kôl VO, než aby akceptoval predražené ceny. Na plánované druhé sa už vraj informovali viaceré firmy.

    “Niekto nevie prežiť, že jeden kilometer ciest sa v BBSK robí teraz za priemernú cenu 70.000 eur a za bývalého vedenia vyšiel kilometer opravenej cesty na 107.000 eur, a to odvtedy došlo k nárastu mnohých vstupov,” dodal šéf kraja.

    OĽaNO-NOVA dáva trestné oznámenie pre machinácie

    Hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) podáva trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre podozrenie zo spáchania trestného činu machinácií pri verejnom obstarávaní v Banskobystrickom samosprávnom kraji (BBSK). Na tlačovej konferencii to dnes oznámili poslanci hnutia Gábor Grendel a Veronika Remišová.

    Ako zdôvodnilo hnutie, predseda BBSK Marian Kotleba (ĽSNS) má v úmysle rekonštruovať cesty v kraji za takmer desať miliónov eur. Verejná súťaž na túto rekonštrukciu bola vyhlásená 19. júna, pričom k elektronickým aukciám prišlo už v piatok 23. júna ráno. Tí, čo sa zúčastnili súťaže, tak mali tri dni na to, aby predložili vypracované ponuky. 

    “Samotnú trojdňovú lehotu na predkladanie ponúk nemožno podľa nás, a verím, že ani podľa žiadneho racionálneho človeka, za žiadnych okolností považovať za adekvátnu k vypracovaniu kvalitnej a cenovo rentabilnej ponuky, ako aj k obhliadke ciest, ktorých sa rekonštrukcia bude týkať. O to viac to platí, ak išlo o rekonštrukciu 15 úsekov – išlo teda o 15 verejných súťaží,” uvádza sa v trestnom oznámení. 

    “Vedenie BBSK malo týždeň na to, aby vysvetlilo obstarávanie a vyvrátilo všetky podozrenia. Namiesto toho sme si dnes vypočuli konšpiračné teórie o tom, že to všetko bolo účelovo vytvorené v neprospech úradu. Pýtame sa – kým?” povedal Grendel, podľa ktorého by normálnou reakciou zo strany BBSK bolo iniciatívne podanie podnetu na Najvyšší kontrolný úrad, Úrad pre verejné obstarávanie a iniciatívne podanie trestného oznámenia.

    - Reklama -