Až polovica britskej verejnosti považuje islam za hrozbu pre celý západný svet. Nemecký denník odkrýva pozadie nechuti voči moslimom

    0
    Miestni ľudia sa modlia neďaleko miesta, kde dodávka vrazila do veriacich odchádzajúcich z mešity v Londýne (Autor: TASR)

    Nenávistné útoky proti moslimom sa podľa autorky textu Bettiny Schulzovej stali vo Veľkej Británii „spoločensky prijateľnými“. „Po každom teroristickom útoku sa zároveň zvyšuje aj počet útokov na samotných moslimov. Bulvárne médiá vo svojich titulkoch ešte prilievajú olej do ohňa. Zatiaľ čo v rokoch 2011 a 2012 došlo k 1 618 zdokumentovaným prejavom nenávisti voči moslimom, v rokoch 2015 a 2016 sa toto číslo zvýšilo na 4 000,“ píše Schulzová.

    Väčšina týchto útokov smeruje proti zahaleným moslimským ženám. „Podľa štatistiky organizácie Tell MAMA ide o 75 %. Rovnaké percento potom tvoria medzi útočníkmi muži, v 89 % prípadov ide o mužov bielej pleti. Moslimovia sa pravidelne stávajú terčom zlomyseľných komentárov, urážok, na moslimské ženy v hidžáboch pľujú. Nezriedka potom dochádza aj priamo k fyzickým útokom,“ neskrýva Schulzová svoje obavy o osud nebohých mierumilovných moslimov.

    Ako uvádza organizácia Hope Not Hate, v britskej spoločnosti sa stalo štandardom líčiť islam v tých najčernejších farbách. „Polovica britskej verejnosti považuje islam za hrozbu pre celý západný svet. Tento názor zastáva 60 % voličov konzervatívcov a dokonca 75 % Britov, ktorí volia UKIP. Pätina ľudí považuje islam za náboženstvo spojené s násilím. Na druhej strane viac ako polovica respondentov uviedla, že diskrimináciu moslimov považuje za vážny problém,“ opisuje snaživo Schulzová.

    Podľa Joea Mulhalla z Hope Not Hate súvisí islamofóbia so stratou životnej úrovne bielej robotníckej triedy. A to nielen vo Veľkej Británii, ale aj v Spojených štátoch. „Mnoho nacionalistických zoskupení šíri svoj nenávistný názor, podľa ktorého svet čaká neodvratný boj o moc medzi západným svetom a islamom. Niektorí z týchto extrémistov sú presvedčení, že v tomto konflikte možno uspieť len prostredníctvom občianskej vojny,“ píše sa vo výročnej správe Hope Not Hate.

    Protimoslimská scéna vo Veľkej Británia je podľa zistení nemeckej novinárky roztrieštená. Niektoré tieto skupiny majú vyše sto členov, iné aj tisíc. „Ale na internete a sociálnych sieťach môžu osloviť oveľa väčšie počty svojich priaznivcov a možno ich aj priviesť na cestu násilia,“ konštatuje autorka textu a zmieňuje sa o programe ministerstva vnútra, v rámci ktorého môžu ľudia od roku 2012 ľahšie ohlásiť islamofóbne útoky prostredníctvom projektu Tell MAMA.

    Celý text si môžete v nemčine prečítať TU.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -