Aj ostatné štáty by mali otvoriť prístavy a pomôcť Taliansku s migrantmi, žiada OSN

    0
    Utečenci sedia na lodi počas záchrannej akcie rybárov (Autor: TASR)

    Taliansko v stredu pohrozilo, že bude posielať preč od svojich brehov lode mimovládnych organizácií vezúce migrantov zachránených v Stredozemnom mori, ak ostatné krajiny Európskej únie nebudú súhlasiť s väčšou pomocou a so spravodlivejším rozdelením migrantov.

    “Riešenia nemôžu ležať len na pleciach Talianska,” uviedla hovorkyňa UNHCR Cécile Pouillyová pre tlačovú agentúru DPA vo švajčiarskej Ženeve, sídle úradu.

    “Nutná je väčšia solidarita ostatných krajín, vrátane širšej regionálnej zodpovednosti ohľadne vyloďovania migrantov,” povedala hovorkyňa UNHCR a dodala, že takéto plány treba naliehavo vypracovať.

    Taliansko sa stalo hlavnou vstupnou bránou pre utečencov a migrantov do Európy – od začiatku tohto roka sa ich do talianskych prístavov priplavilo už vyše 81.900.

    Stredajší ostrý odkaz Ríma nasledoval po záchrane takmer 10.000 migrantov, a to len od víkendu, a po neúspechu talianskeho premiéra Paola Gentiloniho na minulotýždňovom summite EÚ, na ktorom sa mu nepodarilo presvedčiť partnerov, aby prijímali viac žiadateľov o azyl.

    Navyše, EÚ sa v roku 2015 dohodla, že 160.000 uchádzačov o azyl by mali premiestniť z Grécka a Talianska do ostatných členských štátov únie, aby sa záťaž rovnomerne rozdelila. Do začiatku júna bolo však v skutočnosti premiestnených len približne 22.500 z týchto uchádzačov o azyl. Údaje zverejnila Európska komisia.

    - Reklama -