Rekordných päť miliónov migrantov zaplavilo najbohatšie krajiny sveta, uvádza správa OECD

    0
    Migranti na nafukovacom člne sa snažia dostať cez Stredozemné more do krajín na juhu Európy (Autor: ReproFoto Facebook/Polícia SR)

    Hlavným dôvodom nárastu imigrácie v rokoch 2015 a 2016 bol príchod utečencov a ďalších ľudí z humanitárnych dôvodov. V krajinách OECD v každom z týchto rokov zaregistrovali 1,6 milióna žiadostí o azyl.

    Najvyššie percento žiadostí o azyl k počtu obyvateľov dostalo vlani v rámci OECD Nemecko, deväť percent na tisíc obyvateľov populácie. Nasledujú Rakúsko a Grécko so 4,5 percentom žiadostí na tisíc obyvateľov.

    Hlavnými zdrojovými krajinami migrantov v roku 2015 boli Čína, Sýria, Rumunsko, Poľsko a India.

    Významnú zložku migrácie tvoria študenti, v roku 2014 sa do vyššieho vzdelávania v rámci krajín OECD zapojili tri milióny medzinárodných študentov. Viac ako pätina z nich prišla z Číny.

    Takmer 1,5 milióna pracovníkov krajín Európskej únie vyslali ich zamestnávatelia do ďalších členských krajín EÚ na základe európskej smernice, ktorá oslobodzuje zamestnávateľov od povinnosti rešpektovať miestne dohody o mzdách a umožňuje im platiť za nich príspevky na sociálne zabezpečenie v ich domovskej krajine.

    To podľa OECD predstavuje 80-percentný nárast za 10 rokov. Priemerná dĺžka pobytu takéhoto vyslaného pracovníka však dosiahla iba 98 dní, informovala tlačová agentúra DPA.

    - Reklama -