Nemecko má životne dôležitý záujem na tom, aby USA boli silné a spoľahlivé, zaznelo na stretnutí ministrov obrany

    0
    Ilustračná fotografia: Americké vlajky (Autor: TASR)

    “Dôverujeme si, poznáme sa a vzájomne sa podporujeme,” uviedla nemecká ministerka obrany Ursula von der Leyenová po rozhovore s americkým partnerom, ministrom Jamesom Mattisom.

    “Politická odvaha investovať do spolupráce sa vypláca tisícnásobne,” dodala s tým, že Nemecko má životne dôležitý záujem na tom, aby USA boli silné a spoľahlivé.

    Mattis ju ubezpečil, že transatlantická aliancia zostáva pevná, Nemecko a USA sú naďalej jednotní a Severoatlantická aliancia je dnes rovnako významná ako keď bola založená.

    Tieto vyjadrenia sú v ostrom kontraste s vyjadreniami amerického prezidenta Donalda Trumpa, ktorého postoje k NATO, medzinárodnému obchodu, klíme a vzťahom s Ruskom zakolísali alebo sa celkom rozišli s postojmi dlhoročných spojencov Washingtonu v Európskej únii.

    Schôdzka v Garmisch-Partenkirchene sa uskutočnila pri príležitosti 70. výročia Marshallovho plánu. Plán európskej obnovy (po druhej svetovej vojne), ako sa oficiálne nazýval, navrhol v júni 1947 vtedajší americký minister zahraničných vecí George C. Marshall.

    Summit G20 sa zíde v Hamburgu v dňoch 7.-8. júla. Šéfovia štátov či vlád vedúcich ekonomických mocností sveta na ňom budú rokovať okrem iného o boji s terorizmom, klimatickej zmene a voľnom obchode.

    - Reklama -