Nemci radikálnu islamistickú skupinu zakázali, Švajčiari jej povolili v uliciach rozdávať Korán

    0
    Korán (Autor: pexels.com)

    Rozhodnutie je v kontraste s politikou susedného Nemecka, kde túto salafistickú skupinu zakázali vlani v novembri. Podľa zürišských bezpečnostných úradov neexistujú žiadne konkrétne dôkazy o tom, že skupina Skutočné náboženstvo a jej snaha o distribúciu Koránu predstavuje nebezpečenstvo.

    “Musíme zaistiť, aby boli ochraňované základné práva a aby sme nezakazovali niečo bezdôvodne,” uviedli zmienené zdroje pre miestny verejnoprávny rozhlas SRF.

    Nemecké úrady však dospeli k záveru, že skupina Skutočné náboženstvo zradikalizovala 140 ľudí, ktorí následne odišli bojovať do Sýrie a Iraku. Liberálny postoj Zürichu je takisto v rozpore s odporúčaním regionálnej vlády kantónu Zürich, do ktorého spadá i rovnomenné mesto.

    Bezpečnostný šéf tohto kantónu v máji vyhlásil, že rozdávanie Koránu nie je otázkou náboženskej slobody, ale ochrany obyvateľstva.

    Ďalší sused Švajčiarska – Rakúsko – v máji prijal zákon, ktorý sťažuje salafistom distribúciu Koránu v krajine, pričom polícia má kompetenciu určiť, či takéto kampane predstavujú riziko pre verejnú bezpečnosť alebo nie.

    - Reklama -