Je to protiústavná likvidácia oponentov. Kto je ten boh, ktorý povie, koľko členov má mať strana? Tento krok je úplne mimo, spustila opozícia na Dankov návrh

    0
    Predseda NR SR a SNS Andrej Danko (Autor: SITA)

    Slovenská národná strana pod vedením Andreja Danka chce zmeniť súčasné fungovanie politických strán. Národniari prichádzajú hneď s niekoľkými návrhmi. Je potrebné upraviť fungovanie štruktúr politických subjektov s tým, že strany by mali mať presné evidencie svojich členov, tiež by mali mať rozhodcovskú komisiu, ktorá by bola schopná riešiť vnútrostranícke problémy, revíznu komisiu, ktorá by dohliadala na ekonomickú činnosť strany. To sú jedny z najzákladnejších bodov, o ktorých budeme ešte v rámci koalície intenzívne rokovať,“ uviedol predseda poslaneckého klubu strany Tibor Bernaťák.

    Novela by mala zároveň zaviesť minimálny počet členov, ktorý musí politická strana spĺňať. O aký počet by malo presne ísť, národniari zatiaľ nekonkretizovali, no šéf SNS a NR SR Andrej Danko pred pár mesiacmi spomínal návrh, že by strany kandidujúce v parlamentných voľbách mali mať minimálne 500 členov. Politická strana podľa neho nemôže byť eseročka jedného človeka, ktorý si v nej môže robiť, čo chce. Takúto podmienku pritom v súčasnosti spĺňajú len strany aktuálnej vládnej koalície, niektoré mimoparlamentné subjekty a hnutie Sme rodina. Opozičné strany ako OĽaNO a ani najsilnejšia opozičná strana SaS by takýmto podmienkam vo svojej súčasnej podobe nevyhoveli.

    Právna norma by sa mala zaoberať aj tým, aby predstavitelia strany, ktorá bola raz zrušená, nemohli pod inou značkou kandidovať opäť. Táto medzera v zákone sa v súčasnosti skloňuje najmä v prípade ĽSNS, na ktorej rozpustenie podal podnet generálny prokurátor Jaromír Čižnár. V prípade, že by najvyšší súd skutočne pristúpil k rozpusteniu strany, špekuluje sa, že by poslanci ĽSNS založili nový politický subjekt, respektíve sa presunuli do svojho druhého, už existujúceho politického subjektu, ktorý len nedávno zmenil názov na Pevnosť Slovensko.

    Parlamentné listy sa s otázkami okolo opatrení, ktoré by novela mala zaviesť, obrátili priamo na poslanca Bernaťáka aj tlačové oddelenie SNS. Podľa Bernaťákových slov však strana zatiaľ povedala k avizovanej novele všetko, čo povedať chcela, a nechce predbiehať, keďže momentálne už sú jednotlivé opatrenia novely predmetom rokovaní.

    Silný zásah do ústavných práv, upozorňuje Sulík

    SaS s iniciatívou národniarov nesúhlasí. Podľa predsedu liberálov Richarda Sulíka totiž ide o silný zásah do politických práv občanov, ktoré garantuje ústava. „Ak sa bavíme o zvýšení minimálneho počtu členov strany na 500, tak toto považujeme za krok úplne mimo, ktorý je podľa nášho názoru určite v rozpore s ústavou,“ uviedol Sulík. V prípade, že by novela prešla, však SaS podľa jeho slov nemá problém túto podmienku naplniť. I keď samotná strana má len 200 oficiálnych členov, má aj viac ako 6 000 podporovateľov, a teda by počet členov bola schopná veľmi rýchlo doplniť. „Považujeme to však za silný zásah do práv občanov,“ zdôraznil.

    Na otázku, ako vníma časť novely, ktorá by mala riešiť opätovnú kandidatúru členov strán, ktoré boli už raz zrušené, odpovedal Sulík s tým, že si celkom netrúfa toto jednoznačne posúdiť. „Opäť, občan, i keď sa volá Kotleba, tak má politické práva garantované ústavou, ktoré platia pre všetkých… Toto už bude otázka na ústavných právnikov,“ uzavrel.

    Nezmysel, ktorý skončí na ústavnom súde, okrem…

    Podľa lídra hnutia Sme rodina Borisa Kollára je novela nezmysel a skončí na ústavnom súde. Čo sa však týka časti zaoberajúcej sa opätovnou kandidatúrou členov zrušených strán, s tou Kollár súhlasí. „Keď má právnik zakázanú činnosť, lebo niečo spácha, tak potom niekoľko rokov nemôže vykonávať činnosť. Lekár taktiež, keď niečo urobí, tak dostane dištanc na päť, na desať rokov, čiže toto je v poriadku,“ myslí si. „V tomto problém nevidím, že keď nejaká strana alebo jej predstavitelia niečo porušia, tak dostanú dištanc.“

    Problém však vidí v ostatných opatreniach, ktoré chce SNS novelou zaviesť. „Kto je ten boh, ktorý povie, koľko členov má mať strana? Štyroch, desiatich, päťsto… Kto je ten boh, Danko?“ pýta sa Kollár. Zároveň poukazuje na to, že Dankov avizovaný limit 500 členov nemá žiadne relevantné odôvodnenie. „Prečo 500, prečo nie 16-tisíc? Potom by tu bol už len Smer a ten by kandidoval, nie? Na veky vekov jedna politická strana… Toto je ten protiústavný krok, lebo kto je ten boh, ktorý to určí?“ rozhorčil sa.

    Líder Sme rodina taktiež podotkol, že jeho hnutie síce už dnes spĺňa podmienky, ktoré chce SNS zaviesť, no preto, že to tak chcú mať, a nie lebo to niekto prikazuje. Má to totiž byť subjektívnym rozhodnutím každej jednej strany, či chce budovať regionálne štruktúry a koľko chce mať členov, myslí si.

    Keď sa raz ľudia rozhodnú dať hlas Matovičovi, aj keď má len štyroch členov, tak je to podľa Kollára regulárne a legitímne a nemá sa o tom čo diskutovať. Tých 300-tisíc ľudí, ktorí ho volili, má podľa jeho slov k dispozícii informáciu o tom, koľko členov má OĽaNO, nie je to utajená informácia a sú s tým, evidentne, v pohode.

    Vysoký počet členov neznamená kvalitu

    Veronika Remišová z OĽaNO vníma novelu ako snahu o zničenie hnutia Obyčajní ľudia. Podľa jej slov Andrej Danko bojuje proti hnutiu a proti Igorovi Matovičovi od svojho príchodu do parlamentu. Najprv prišiel podľa nej s novelou rokovacieho poriadku namierenou osobne proti Matovičovi a teraz prichádza s ďalšou novelou, tentoraz mierenou proti celému hnutiu OĽaNO. Takýto spôsob likvidácie politických oponentov považuje strana za nekorektné konanie, ktoré určite nie je na osoh občanom.

    Remišová poukazuje aj na to, že vysoký počet členov politických strán nezaručuje kvalitu práce. „Koho poznajú občania z tých tisícov členov SNS? Jedine jej predsedu a aj ten sa od príchodu do parlamentu zaoberá malichernosťami, ako sú horalky a boj proti plagátom.“

    Poslankyňa zároveň upozornila, že i keď zatiaľ nie je jasné, ako bude vo finále vyzerať výsledná novela, podľa toho, čo SNS doposiaľ avizovala, bude obsahovať také opatrenia, ktoré ak by platili napríklad vo Francúzsku, tak ani súčasný prezident Emannuel Macron by sa so svojou stranou nemohol zúčastniť parlamentných volieb.

    Plánovaná likvidácia opozície, odkazuje ĽSNS

    Hovorca ĽSNS Milan Uhrík uviedol, že strana považuje avizované opatrenia z dielne SNS za protidemokratické. Rovnako ako Kollár poukázal aj on na absenciu relevantného dôvodu na stanovenie minimálneho počtu poslancov. „Kto stanoví, aký minimálny počet členov je správny? Vládna koalícia takto plánovane likviduje opozíciu, nás idú zakázať, matovičovcov zase odpinkajú s týmto, keď zadefinujú minimálny počet členov, a nakoniec ostanú v parlamente len tri strany, a to tie, ktoré sú teraz vo vláde,“ uviedol Uhrík.

    Ambíciu zakázať opätovnú kandidatúru členom rozpustených strán vidí ĽSNS ako protiústavnú. „V ústave sa hovorí, že každý občan Slovenskej republiky má právo voliť a byť volený,“ zhrnul Uhrík.

    - Reklama -