Snajper kanadských elitných špeciálnych síl „zabodoval“ rekordným výstrelom. Teroristu zabil na vzdialenosť 3,5 kilometra

    0
    Ilustračné foto: Ostreľovač (Autor: TASR)

    Podľa armádneho zdroja tento výstrel narušil útok islamistov na iracké bezpečnostné sily. Je to veľmi precízna aplikácia sily namiesto odpálenia bomby, ktorá mohla zabiť civilistov v oblasti.

    Členovia kanadských síl špeciálnych operácií nesprevádzajú hlavné útočné zložky, ale pomáhajú irackým spojencom v podobe plánovania ich operácií a asistencie pri porazení Islamského štátu.

    Usmrtenie nezávisle potvrdila videokamera i ďalšie dáta. Predtým držal svetový rekord britský ostreľovač Craig Harrison, ktorý zastrelil príslušníka Talibanu v roku 2009 zo vzdialenosti 2 475 metrov. Ešte pred ním držali rekord dvaja Kanaďania z tretieho Bataliónu princeznej Patrície, kanadskej ľahkej pechoty, ktorí zastrelili afganských povstalcov v rámci operácie Anakonda.

    Primárnou úlohou špeciálnych síl Joint Task Force 2 (JTF2) je boj proti terorizmu, snajperské operácie a oslobodzovanie rukojemníkov. Väčšina informácií o tejto jednotke je utajená. Trudeauova vláda minulý rok stiahla z Iraku kanadské tryskové stíhačky CF-18, zvýšila však vojenskú misiu, konkrétne počet kanadských trénerov špeciálnych síl zo 69 osôb na 207. Kanadské komandá trénujú aj kurdských bojovníkov v Iraku.

    Hneď ako lokalizujú cieľ, ostreľovači pred každým výstrelom dvakrát vdýchnu a vydýchnu, zadržia dych a stlačia spúšť. Kanada je známa medzi západnými spojencami kvalitou svojich snajperov. No nie je to len o nich, pracujú vo dvojici s pozorovateľmi. Zručnosti snajpera JTF2 si vyžadujú matematické schopnosti, vynikajúci zrak, kvalitnú zbraň a muníciu a špičkový tréning.

    Strele trvalo takmer desať sekúnd, kým zasiahla cieľ. Expert trénujúci kanadské špeciálne sily uviedol, že bolo potrebné počítať s vplyvom vetra a zakrivením zemského povrchu.

    - Reklama -