Čína má povinnosť vyvinúť väčší tlak na Severnú Kóreu, vyhlásil americký minister zahraničia

    0
    Rex Tillerson (Autor: TASR)

    Tillerson po schôdzke tiež uviedol, že ako Spojené štáty, tak aj Čína vyzvali KĽDR na zastavenie jej jadrového programu aj ukončenie testov balistických rakiet. 

    “Zopakovali sme Číne, že má diplomatickú povinnosť vyvinúť oveľa väčší ekonomický a diplomatický tlak na (tento) režim, ak chce zabrániť ďalšej eskalácii napätia v regióne,” povedal podľa agentúry Reuters Tillerson po schôdzke.

    “Čína chápe, že Spojené štáty považujú Severnú Kóreu za svoju najväčšiu bezpečnostnú hrozbu,” uviedol ďalej. Americký minister zahraničných vecí zároveň apeloval na zvýšenie spoločného úsilia zameraného na obmedzenie financovania režimu KĽDR a tiež na to, aby Pchjongjang dodržiaval rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN pojednávajúce o zastavení aktivít súvisiacich s jeho balistickým a jadrovým programom. 

    Minister obrany USA James Mattis, ktorý sa na rokovaní taktiež zúčastnil, hovoril okrem iného aj o americkom študentovi Ottovi Warmbierovi, ktorý zomrel tento týždeň krátko po prepustení zo severokórejského väzenia. Podľa Mattisa je Warmbierova smrť dôkazom, že režim KĽDR provokuje a neprestáva provokovať. 

    Americký minister obrany v tejto súvislosti taktiež apeloval na potrebu väčšieho zapojenia Číny pri vyvíjaní tlaku na KĽDR. Dodal pritom, že ako Washington, tak aj Peking si želajú, aby na Kórejskom polostrove neboli nijaké jadrové zbrane. 

    - Reklama -