Členské štáty EÚ nerešpektujúce pravidlá by mali pocítiť dôsledky, vyhlásil Macron. A plánuje osobitné stretnutie s V4

    0
    Vlajky krajín V4 (Autor: ČT)

    “Európske štáty, ktoré nerešpektujú pravidlá by mali niesť v plnej miere politické dôsledky,” skonštatoval francúzsky prezident. Zaznelo to v rozhovore pre osem európskych médií. Jeho prepis získala agentúra Reuters.

    Macron považuje za “dvojnásobnú zradu”, že niektoré členské štáty prijímajú peniaze z Únie, ale nerešpektujú jej hodnoty. Skonštatoval, že Únia zoslabne, ak dovolí svojím členom porušovať pravidlá. Konkrétne štáty ale v tejto súvislosti nemenoval. 
          
    Právnym krokom zo strany EÚ momentálne čelí Česká republika, Maďarsko a Poľsko pre odmietavý postoj k prijímaniu migrantov na základe povinných kvót. Európska komisia tiež kritizuje Poľsko za reformu fungovanie ústavného súdu a Maďarsko za nový vysokoškolský zákon. S lídrami štátov V4 sa Macron stretne v piatok.

    Macron v rozhovore zopakoval, že je sa užšiu integráciu eurozóny a “má pocit, že Nemecko nie je úplne proti”.

    V otázke parížskej klimatickej dohody vyjadril nádej, že Donald Trump, ktorý od nej chce odstúpiť, zmení názor. “Všetko je prepojené, nemôžeme efektívne bojovať proti terorizmu bez potláčania klimatických zmien,” uviedol.

    Macron príde dnes na summit Európskej rady prvýkrát. Spolu s Angelou Merkelou ostatným lídrom budú prezentovať aktuálny stav dodržiavania minských dohôd. V tejto súvislosti sa očakáva podpora predĺženia ekonomických sankcií voči Rusku.

    - Reklama -