Stretnutie Trumpa s Porošenkom: Pre oboch to bola veľká česť. Ukrajinský prezident mal radosť, že predbehol Putina

    0
    Americký prezident Donald Trump (druhý zľava) a ukrajinský prezident Petro Porošenko (Autor: TASR)

    Prezident Ukrajiny Petro Porošenko sa v utorok stretol v Bielom dome s prezidentom Spojených štátov Donaldom Trumpom. Na Ukrajine sa už od novembra minulého roka obávajú, čo bude Trumpovo zvolenie znamenať pre americko-ukrajinské vzťahy.

    Žiadneho pompézneho privítania sa ukrajinský líder vo Washingtone podľa amerických zdrojov nedočkal. Porošenko sa najprv stretol s viceprezidentom Spojených štátov Mikom Pencom a až potom zamieril do Oválnej pracovne.

    Ešte predtým, ako k stretnutiu medzi prezidentmi oboch štátov došlo, napísal Porošenko na Twitteri, že „je veľmi dôležité, že prezident Ukrajiny sa s prezidentom Spojených štátov stretne skôr ako Putin“. K prvému stretnutiu medzi ruským a americkým prezidentom dôjde podľa očakávaní budúci mesiac na summite G20 v Nemecku.

     

     

    Zdroj: Twitter/The Bankova

    V priebehu krátkej schôdzky označili obe hlavy štátov túto udalosť za „veľkú česť“. Prezident Trump navyše uviedol, že Ukrajina je „miesto, kde sme sa všetci veľmi angažovali“.

     

     

    Zdroj: Twitter/Donald J. Trump

    Porošenko po stretnutí novinárom povedal, že je „veľmi spokojný s výsledkami rokovania“. Prezradil, že so svojím americkým náprotivkom hovoril primárne o spolupráci vo vojenskej a technickej oblasti.

    Ešte pred stretnutím medzi oboma prezidentmi uverejnilo americké ministerstvo financií správu o uvalení sankcií „na 21 ukrajinských separatistov, entít a ich spojencov“. Informuje o tom americké National Public Radio.

    Sankcie sú podľa vyhlásenia ministerstva namierené proti tým, ktorí sú „zodpovední za porušovanie ukrajinskej teritoriálnej celistvosti a národnej suverenity“.

    Americké ministerstvo financií zároveň identifikovalo 11 jednotlivcov a entít spojených s ruskou anexiou Krymu a 6 jednotlivcov a entít napojených na ruskú vládu, ktorí sa mali vyhýbať sankciám.

    „Tieto opatrenia majú za cieľ udržiavať tlak na Rusko a prinútiť ho, aby urobilo diplomatické ústupky,“ vyhlásil americký minister financií Steven T. Mnuchin. „Táto administratíva je odhodlaná podporovať diplomatický proces, ktorý garantuje ukrajinskú suverenitu. Sankcie by mali byť v platnosti dovtedy, kým Rusko nesplní všetky svoje povinnosti v rámci minských dohôd,“ dodal Mnuchin.

    - Reklama -