Upokojí Žitňanskú Fico? Premiér bude dnes rokovať s ministerkou o voľbe člena Súdnej rady

    0
    Lucia Žitňanská (Autor: TASR)

    „Dnes ešte je rokovanie. Ak sa nedohodnú pán premiér s pani ministerkou, tak sa bod odloží na ďalšiu schôdzu,“ uviedol Bugár.

    Šéfka rezortu spravodlivosti má zásadný problém s kandidatúrou Moniky Jankovskej, štátnej tajomníčky rezortu justície, ktorá v parlamentných voľbách kandidovala za Smer-SD. Ministerka údajne bude zvažovať svoje zotrvanie vo funkcii v prípade, ak Jankovská do Súdnej rady prejde.

    Žitňanská nedávno povedala, že zmeny v sudcovských zákonoch presadila aj preto, aby bol eliminovaný politický vplyv v Súdnej rade a bola otvorená aj pre nesudcov. Poukázala, že Jankovská je v politickej pozícii a zároveň sudkyňa.

    “S jej kandidatúrou preto nemôžem súhlasiť,” uviedla Žitňanská, ktorá dlhodobo presadzuje, aby bola Súdna rada čo najviac oslobodená od politických vplyvov.

    Predseda poslaneckého klubu Most-Híd Gábor Gál nedávno uviedol, že strana stojí za Žitňanskou a Jankovskej nomináciu považuje za problém. Je za nájdenie dohody. Nepovedal, či strana vystúpi z koalície, ak by Žitňanská podala demisiu.

    Voľba člena, ktorý má v Súdnej rade zastupovať parlament, je naplánovaná na aktuálnu schôdzu NR SR. Okrem Jankovskej kandiduje aj advokát Allan Böhm. Ich kandidatúru odobril parlamentný ústavnoprávny výbor. Jankovskú navrhol predseda výboru Róbert Madej (Smer-SD), Böhma opozičný poslanec Ondrej Dostál (SaS). Už 28. júna sa v rade končí mandát Alene Šiškovej.

    - Reklama -