Putin: Američania zasahovali agresívne do volieb v Rusku. Použili na to diplomatov aj mimovládne organizácie

    0
    Vladimir Putin (Autor: TASR)
    Rozhovory s Putinom, ktoré natočil hollywoodsky režisér Oliver Stone, známy svojím proruským pohľadom na svet, priniesli vyjadrenia, ktoré nikdy predtým na obrazovke nezazneli. V poslednom diele dokumentárneho cyklu šéf Kremľa hovorí o pokusoch Washingtonu ovplyvniť pri viacerých príležitostiach voľby nielen v Rusku. 
     
    „Urobili to v roku 2000 aj 2012, vždy sa to deje, ale v roku 2012 to bolo obzvlášť agresívne. Nebudem zachádzať do detailov,“ povedal Putin. Za údajným ovplyvňovaním ruských volieb mali byť podľa ruského prezidenta americkí diplomati a mimovládne organizácie dotované z USA. 
     
    Putin v rozhovore americkému režisérovi povedal, že diplomati Spojených štátov a zamestnanci amerických ambasád v Rusku robili v skutočnosti kampaň v prospech opozície. „Dávali dokopy opozičné sily a financovali ich, chodili na opozičné protesty,“ uviedol o členoch americkej diplomacie ruský prezident. 
     
    Toto údajné zasahovanie do ruských volieb Putin podľa vlastných slov riešil aj s exprezidentom Barackom Obamom a jeho vtedajším šéfom diplomacie Johnom Kerrym. Zasahovanie do politických záležitostí krajiny je podľa šéfa Kremľa v rozpore s poslaním diplomatov, ktorí majú zabezpečiť, pokiaľ možno dobré medzinárodné vzťahy. 
     
    Druhým nástrojom, ktorý Spojené štáty podľa Putina použili v snahe ovplyvniť voľby v Rusku, sú vraj mimovládne organizácie. „Sú často financované prostredníctvom mnohopočetných štruktúr, či už od rezortu diplomacie, alebo z iných kvázi vládnych zdrojov,“ tvrdí ruský prezident. 
     
    Putin v poslednom diele dokumentu z dielne amerického režiséra Olivera Stona dodáva, že podobné praktiky používajú Spojené štáty v krajinách po celom svete. 
     
    Na otázku režiséra, prečo sa Rusko miešalo do volieb v USA, Putin s úsmevom odpovedal, že ide o klamstvo. Rusko-americké vzťahy sú podľa šéfa Kremľa v zajatí domácich problémov v Spojených štátoch a stali sa nástrojom vnútropolitického boja.
     
     
     
    - Reklama -