Erdogan na nože s Trumpom? USA vydali zatykače na jeho ochrankárov. Budem proti tomu bojovať právne i politicky, zastrája sa turecký prezident

    0
    Recep Tayyip Erdogan (Autor: TASR)

    “Veľvyslancovi bolo oznámené, že rozhodnutie prijaté americkými orgánmi je nesprávne, zaujaté a bez právneho základu,” uviedlo turecké ministerstvo zahraničných vecí vo vyhlásení, z ktorého citovala agentúra DPA. Rezort zároveň obvinil americké úrady z toho, že neprijali náležité bezpečnostné opatrenia ohľadne “takzvaných demonštrantov”.

    Rozhodnutie amerických úradov odsúdil aj turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Podľa agentúry AP označil demonštrantov, ktorí sa zúčastnili na potýčke, za členov v Turecku zakázanej militantnej skupiny Strana kurdských pracujúcich (PKK). Americkú políciu obvinil z toho, že proti nim nezasiahla. Sľúbil, že proti rozhodnutiu amerických orgánov bude bojovať právne i politicky.

    Zatykače sa týkajú deviatich agentov, troch tureckých policajných dôstojníkov a dvoch Kanaďanov, uviedol šéf washingtonskej polície Peter Newsham. Taktiež dodal, že v stredu došlo k dvom zatknutiam. “Všetci sme videli násilie spáchané na protestujúcich. Také niečo nebudeme tolerovať,” uviedol.

    Vzťahy medzi USA a Tureckom boli napäté už pred touto násilnou zrážkou, ku ktorej došlo, keď Erdogan prišiel do rezidencie tureckého veľvyslanca po stretnutí s americkým prezidentom Donaldom Trumpom v Bielom dome. Na videozázname je jasne vidieť, ako ochrankári a niektorí Erdoganovi stúpenci zaútočili na demonštrantov, pričom deväť ľudí utrpelo zranenia.

    Turecké veľvyslanectvo obvinilo demonštrantov z napojenia na PKK, ktorá vedie tri desaťročia odboj voči Turecku a v USA ju považujú za teroristickú skupinu. Podľa šéfa washingtonskej polície neexistujú indície o tom, že by demonštranti boli súčasťou teroristickej skupiny.

    Zdroj: YouTube/ Boo TV

    - Reklama -