Nechceme kapitalizmus reformovať, hodláme ho totálne zničiť! Ľavicový terorizmus sa v Európe hlási o slovo

    0
    Českí anarchisti majú na svedomí podpaľačské útoky v troch mestách (Autor: brožúra Siete revolučných buniek)

    Medzi známe prípady ľavicového terorizmu z obdobia studenej vojny zaraďujeme nemeckú Frakciu červenej armády (RAF) a talianske Červené brigády. Ľavicový terorizmus sa nedávno prejavil aj v USA. Pred dvoma týždňami na republikánskeho kongresmana Steva Scaliseho zaútočil 66-ročný strelec s poloautomatickou zbraňou. Písali sme o tom TU. Kongresmana len pred niekoľkými dňami prepustili z nemocnice.

    Podľa čerstvej správy Europolu TE-SAT 2017 počet útokov ľavicových a anarchistických teroristov rastie už od roku 2014. Minulý rok v štátoch EÚ vykonali spolu 27 útokov a zatkli 31 ľudí. Všetky uvedené útoky sa pritom stali na juhu Európy, v Španielsku, Taliansku a Grécku, pričom najviac (16) ich hlásili v Taliansku.

    Aj bratia Česi si však s ľavicovými teroristami v posledných rokoch užili svoje. „Naším zámerom nie je kapitalizmus reformovať! Hodláme ho totálne zničiť a na jeho troskách zač stav úplne odlišný svet. Revolučný boj, ktorého sa aktívne zúčastňujeme, je vyjadrený deštruktívnymi aj tvorivými vášňami,“ strašila anarchokomunistická skupina Sieť revolučných buniek (SRB), inšpirovaná západonemeckými Revolučnými bunkami (Revolutionäre Zellen) aktívnymi od sedemdesiatych do polovice deväťdesiatych rokov, ktoré sa prihlásili k 186 útokom.

    SRB má byť prvou čisto českou teroristickou organizáciou, inšpirovanou povstaleckým anarchizmom. SRB sa od januára 2014 v komuniké zverejnených na anarchistických weboch priznala k podpaľačským útokom, ktorých terčom bola mýtna brána, obchod s kamerovou technikou, deväť policajných vozidiel (v Prahe, Moste a Ústí nad Labem) a automobily pražskej reštaurácie Řízkárna. V apríli tohto roku z niekoľkomesačnej väzby prepustili údajného zakladateľa skupiny Lukáša Borla. Jedna z predtým obvinených (z prípravy útoku na vlak s vojenskou technikou), Alexandra Š., ktorú stíhali na slobode, má žiť na Slovensku.

    Odškodné pre študenta a nové obvinenia

    Dňa 9. júna 2017 sa malo začať trestné stíhanie štvorice obvinenej spolu zo šestnástich skutkov podpaľačstva. „Môžem len potvrdiť, že sa začalo trestné stíhanie štyroch osôb, ktorých správanie je kvalifikované ako zločin založenia, podpory a propagácie hnutia smerujúceho k potlačeniu práv a slobôd človeka podľa § 403 odst. 1, odst. 2 písm. a) trestného zákonníka,“ vyjadril sa pre PL.sk dozorujúci štátny zástupca Václav Richter z Okresného súdu v Moste, ktorý si vyhradil právo na poskytovanie informácií k prípadu.

    Pritom len deň pred začatím trestného stíhania sa objavila informácia, že ministerstvo spravodlivosti sa ospravedlnilo anarchistovi Igorovi Ševcovovi a odškodnilo ho. Najprv ho obvinili z pokusu o útok zápalnými fľašami na dom ministra obrany Stropnického, neskôr ho však zbavili obžaloby pre nedostatok dôkazov.

    Ševcov žiadal odškodné 1,5 milióna českých korún za nezákonnú trojmesačnú väzbu, priznali mu štvrtinu žiadanej sumy. „Predsa si nevezme peniaze od systému, proti ktorému bojuje,“ vtipkoval návštevník facebookovej steny spriazneného ľavičiarskeho Autonómneho sociálneho centra Klinika.

    budú niekoho z vás dojímať squatteri z Kliniky, nerobte z toho Krištáľovú noc a útok náckov proti migrantom,“ uviedla poslankyňa za ODS a starostka Prahy 2 Jana Černochová s tým, že reštaurácia Řízkárna bola viac než rok terčom ich útokov. Majiteľom horeli autá, prichádzali oznámenia o jedoch v jedle, niekoľkokrát týždenne objekt vypratávali a to všetko podľa nej len preto, lebo prepustili kamaráta squatterov.

    Môže to byť beh na dlhé trate, konštatuje bezpečnostný analytik

    Bezpečnostný analytik Juraj Zábojník tvrdí, že vygenerovanie rôznych extrémistických subjektov je veľmi aktuálne vtedy, keď poriadne nefunguje štát, jeho mechanizmy a inštitúcie, keď sa politici nestarajú o záujmy občanov. Je pritom vedľajšie, či ide o ľavicový, alebo pravicový extrémizmus.

    Podľa neho sa vždy vytvára podhubie pre extrémizmus, keď sa neriešia známe kauzy, ktoré rezonujú. „Ak by národ videl, že štát je funkčný, ak by videl splnenie sľubov, ktoré politici ľuďom dali pred voľbami, rovnosť pred zákonom a dotiahnutie všetkých rozkrádačiek, extrémizmus nemá šancu dýchať na obe pľúca,“ nazdáva sa.

    Zábojník pripustil, že rôzne extrémistické skupiny môžu byť podporované zvnútra aj zvonku, rôznymi politickými stranami aj zahraničnými tajnými službami, ktoré majú záujem rozložiť systém. V takomto prípade sa musia odhaliť a analyzovať silné aj slabé stránky štátu, tie silné treba posilňovať a slabé potláčať. A na to sú štátne inštitúcie, či sú to spravodajské služby, alebo bezpečnostné orgány, a politici. Ale na to musia byť aj odborníci,“ povedal.

    Ak sa nedodržiavajú zákony, ak súdy všetko odďaľujú, naťahujú, to všetko extrémistov posilňuje. A ak sú náhodou financovaní zo zahraničných zdrojov, ktoré majú záujem, aby to v štáte nefungovalo, nie je problém mať aj dobrých advokátov, a dnes bojovať s dobrými advokátmi je veľmi dlhá cesta. Vidím to naozaj na dlhé trate, je to niečo ako Forrest Gump,“ dodal.

    Na to, že sa na internete nachádzajú voľne dostupné extrémistické materiály, napríklad aj na výrobu časovanej bomby, Zábojník sám viackrát upozorňoval. Na tých stránkach dnes nájdete všetko od základného vybavenia teroristov až po komponenty, ktoré si nakúpite v jednotlivých obchodoch na predaj hnojív. Z nich poskladáte výbušninu veľmi rýchlo a nie je problém zohnať rozbušky. Zoberme si, koľko bolo vykradnutých vojenských skladov, stalo sa to aj na Slovensku už niekoľkokrát,“ uzavrel bezpečnostný analytik.

    - Reklama -