VIDEO Nečakané priznanie generála americkej vojenskej koalície: V Iraku sme použili biely fosfor. Zasiahol aj oblasti obývané civilistami, tvrdia aktivisti

    0
    Americká vojenská koalícia v Iraku použila v Mosule biely fosfor (Autor: ReproFoto YouTube)
    Biely fosfor sa používa na vytváranie dymových clôn alebo na osvetľovanie nepriateľských cieľov pri nočnom bombardovaní. Ženevské konvencie však použitie tohto druhu munície v oblastiach obývaných civilistami zakazujú, pretože biely fosfor je zdraviu škodlivý a mimoriadne nebezpečný.
     
    Munícia s bielym fosforom bola v Mosule použitá úmyselne. Západná vojenská koalícia ju využila na vytvorenie dymovej clony pri evakuácii obyvateľstva, aby sa ľudia vyhli prípadnému bombardovaniu zo strany militantov, ktorí majú ešte stále pod kontrolou malé časti mesta. „Použili sme biely fosfor, aby sme zahalili oblasti v západnom Mosule a dostali civilistov do bezpečia,“ zdôvodnil novozélandský brigádny generál Hugh McAslan pre portál NPR. Nový Zéland je súčasťou medzinárodnej koalície vedenej Spojenými štátmi na boj proti islamistom v Iraku.
     
    Podľa ochrancov ľudských práv z Human Rights Watch (HRW) nezáleží na tom, na aký účel bol biely fosfor použitý. Ide o to, že zasiahol oblasti obývané civilistami. „Bez ohľadu na to, ako bol biely fosfor použitý, predstavuje vysoké riziko v podobe dlhotrvajúcich následkov,“ zdôvodnil riaditeľ sekcie zbraní v HRW Steve Goose. 
    Podľa generála McAslana sa z nebezpečných častí Mosulu podarilo v uplynulých dňoch evakuovať 28 000 civilistov. Práve obyčajných ľudí používajú teroristi z IS ako živé štíty, aby zabránili spojencom v útokoch. 
     
    Rada OSN pre ľudské práva uvádza, že dostala dôveryhodné správy o zvýšenom počte útokov IS proti civilistom, ktorí sa snažia uniknúť z územia. V uplynulých týždňoch pri pokusoch takto utiecť popravili militanti najmenej 230 ľudí. 
     
    Správy o použití munície s obsahom bieleho fosforu hlásia od začiatku júna aj obyvatelia mesta Rakka, ako aj samotní teroristi z IS. Tento druh zbraní je rozpoznateľný podľa jasného svetla, ktoré pri výbuchu vzniká. Izraelská armáda používala biely fosfor v pásme Gazy počas vojny s palestínskym militantnými hnutím Hamas aj libanonskou skupinou Hizballáh. Z použitia bieleho fosforu vinili šíitski rebeli v Jemene Saudskú Arábiu. 
     
    Hlavným negatívnym účinkom bieleho fosforu sú spáleniny a celková intoxikácia. Umrtie môže nastať aj po poškodení čriev, obličiek a iných orgánov. Navyše je to vysoko horľavá látka a munícia, ktorá túto chemikáliu obsahuje, sa dá použiť aj na vypaľovanie budov či likvidáciu nepriateľa. 
     
    - Reklama -