Čečenec, ktorý zorganizoval vraždu ruskej investigatívnej novinárky Politkovskej, zomrel vo väzení

    0
    Lom-Ali Gaitukajev (druhý vľavo) bol odsúdený na doživotie za vraždu ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej (Autor: TASR)

    Zástupca šéfredaktora denníka Novaja gazeta, kde Politkovská pred smrťou pracovala, pre Interfax uviedol, že Gajtukajev mal vážne problémy s vnútornými orgánmi. Sergej Sokolov dodal, že podľa informácií redakcie Gajtukajev v podstate stále pendloval medzi väznicou pre odsúdených na doživotie a väzenskou nemocnicou.

    Interfax však poznamenal, že príbuzní odsúdeného tvrdia, že zomrel na zranenia, ktoré mu boli spôsobené vo väzení. 

    Sokolov v reakcii na to uviedol, že “nič sa nedá vylúčiť”. Dodal, že ešte pred vynesením rozsudku, vo vyšetrovacej väzbe, mal Gajtukajev vážne problémy s rôznymi zadržanými zločincami.

    Anna Politkovská bola zavraždená 7. októbra 2006 vo vchode do bytového domu, kde v Moskve bývala. 

    Z vraždy novinárky, ktorá sa preslávila ostrou kritikou Kremľa a odhaľovaním prípadov porušovania ľudských práv v Čečensku, súd usvedčil a v roku 2015 na doživotie odsúdil Čečencov Loma-Aliho Gajtukajeva a jeho synovca Rustama Machmudova. 

    Gajtukajev zločin organizoval a Machmudov ho vlastnoručne vykonal. Obeť zastrelil šiestimi ranami z pištole vo výťahu moskovského domu, kde Politkovská bývala. 

    Pri jej sledovaní Machmudovovi pomáhali jeho dvaja bratia Džabrail a Ibragim, ktorých súd poslal do väzenia na 12 a 14 rokov. Ďalší spoluorganizátor vraždy, bývalý policajt Sergej Chadžikurbanov, má stráviť za mrežami 20 rokov.

    - Reklama -