VIDEO Ruská polícia zadržala Navaľného pol hodiny pred chystanou demonštráciou. A nebol sám, rovnako skončilo vyše 200 ľudí

    0
    Navaľného zatknutie v Moskve (Autor: Twitter, Le Globe)

    Navaľného po zadržaní v Moskve previezli na policajnú stanicu, kde ho vypočúvajú v súvislosti s podozrením z porušenia zákona o zhromažďovaní a kladenia odporu polícii. Jeho prípad bude potom odovzdaný príslušnému súdu, uviedlo Echo. Policajné zdroje uviedli, že Navaľnému hrozí 15 dní väzenia a finančná pokuta.

    Podľa tweetu Navaľného manželky opozičného politika zadržali vo vchode domu, kde v Moskve býva, a to asi pol hodiny pred začiatkom demonštrácie, ktorú na dnes zvolal do centra Moskvy, spresnila rozhlasová stanica Echo Moskvy. 

    Bez prúdu

    Navaľného hovorkyňa dnes okrem toho informovala, že v kancelárii jeho Fondu na boj proti korupcii (FBK) v Moskve bola dnes odpojená elektrina. Správa o tom sa objavila len krátko po zverejnení tweetu o Navaľného zadržaní políciou.

    FBK dnes zhromažďuje údaje o sérii demonštrácií proti korupcii, ktoré sa konajú v rôznych mestách krajiny, kde sa dnes slávi štátny sviatok – Deň Ruska.

    Podľa Echa Moskvy vo viacerých mestách od rána došlo k zadržaniu mnohých organizátorov i účastníkov protikorupčných zhromaždení:  v Petrohrade ich polícia podľa niektorých zdrojov zadržala okolo 137, vo Vladivostoku asi 20 a zatýkanie sa začalo už aj v Moskve – podľa Echa Moskvy bolo zadržaných vyše 120 ľudí. 

    V ruskej metropole sa protikorupčný míting mal pôvodne konať na Sacharovovom prospekte, ale Navaľnyj v nedeľu informoval, že zhromaždenie jeho prívržencov sa tam neuskutoční. Ako dôvod uviedol, že po nátlaku radnice na dodávateľské firmy nemajú ako zabezpečiť pódium pre svoju akciu a jej ozvučenie.

    Nejde o prvé zatknutie

    Namiesto toho Navaľnyj vyzval svojich prívržencov, aby prišli na Tverskú ulicu v centre Moskvy. Moskovská radnica označila Navaľného rozhodnutie o zmene miesta konania mítingu za provokáciu.

    Tverská ulica je dnes jedným z dejísk podujatí spojených s dnešným sviatkom – Dňom Ruska.

    K hromadnému zatýkaniu Navaľného prívržencov došlo aj koncom marca, keď sa v Moskve i ďalších mestách krajiny konali demonštrácie proti korupcii vo vláde. Podobne ako dnes, aj vtedy z FBK hlásili výpadky v dodávke elektriny. Medzi zadržanými osobami bol aj Navaľnyj.

     

    - Reklama -