Zabudnite na politológiu a medzinárodné vzťahy, trh ich absolventov nepotrebuje, odkazuje Fico stredoškolákom

    0
    Premiér Robert Fico a jeho poradca pre komunikáciu Erik Tomáš (Autor: TASR)

    Premiér Fico doplnil, že vláda nebude zasahovať do akademických slobôd vysokých škôl a univerzít, pokiaľ ide o ponúkanie rôznych študijných odborov. Opísal však, ako študentom na stredných školách hovorí, aby zabudli na odbory ako politológia alebo medzinárodné vzťahy, pretože sa v nich na Slovensku nevedia uplatniť. „Ja na Slovensku poznám iba štyroch politológov a z toho je jeden Rus,” dodal premiér. Ale školy podľa jeho slov ročne „vypúšťajú“ tisícky politológov.

    Stredné školy sú však podľa Fica iná kategória. „Tam máme väčší vplyv cez vyššie územné celky (VÚC). Žiadame VÚC, aby sa maximálne prispôsobili požiadavkám trhu,“ vysvetlil. Toto je podľa neho aj téma pre sociálnych partnerov, či nevymyslia nejaký model, ktorý by ešte viac tlačil VÚC do toho, aby sa neotvárali ďalšie gymnáziá a stredné školy bez technického vzdelania. 

    Medzi krátkodobé opatrenia, ktoré je potrebné podľa neho v tejto súvislosti prijať, sú napríklad amnestie na exekúcie. „Odhady sú, že máme v evidencii nezamestnaných 40- až 60-tisíc ľudí, často možno aj kvalifikovaných, ktorí sa nechcú zamestnať, lebo by im okamžite exekútor skočil na mzdu,“ odôvodnil Fico.

    Potrebné je podľa neho zároveň aj pružnejšie reagovať na požiadavky zamestnávateľov, pokiaľ ide o rôzne rekvalifikácie. Možno im poskytnúť aj finančnú pomoc alebo vytvárať nejaké centrá na rekvalifikáciu. Ďalšou oblasťou, ktorej sa treba venovať, je podľa premiéra mobilita pracovnej sily. „To bude aj predmetom Rady solidarity a rozvoja, diskutovať, čo ešte viac máme urobiť pre ľudí, aby chodili za prácou aj ďalej, ako len v mieste trvalého bydliska,“ opísal premiér.

    Kládol otázky, či napríklad dávať ďalšie zľavy na cestovné alebo väčší príspevok pri presťahovaní rodiny, či vyššie príplatky pre tých, ktorí budú cestovať viac ako 50 či 60 kilometrov za prácou. Zároveň priznal, že pravdepodobne musí štát viac motivovať firmy aj finančne, aby sa zapájali do duálneho vzdelávania.

    Čo sa týka dovozu pracovnej sily z tretích krajín, tá je aj podľa viceprezidenta Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) Rastislava Machunku len núdzovým riešením. „To je krízové riešenie, my s nimi máme zásadné problémy,“ opísal Machunka. Problém je podľa neho napríklad rôzna kultúra, technologická disciplína či jazyková bariéra takýchto pracovníkov. 

    Upozornil však na to, že v súčasnosti je potrebné využiť situáciu, keď sú zákazky a je potrebné viac vyrábať. Pri takejto akútnej situácii podľa neho duálne vzdelávanie nepomôže, keďže to je otázkou viacerých rokov. Riešením je buď rekvalifikácia zamestnancov alebo dovoz pracovníkov zo zahraničia.

    Súčasne však zdôraznil, že zamestnávatelia odmietajú sociálny damping. „Nielenže je neseriózny voči zamestnancom, ale aj voči ostatným firmám, ktoré si plnia všetky záväzky voči zamestnancom,“ zdôraznil. Dnes však už podľa jeho slov ochrana pred sociálnym dampingom v zákonoch je. Problémom je však zlyhávanie kontroly dodržiavania zákonov.

    Podobne so sociálnym dampingom nesúhlasí ani predseda Rady Odborového združenia (OZ) KOVO Emil Machyna. Ak na Slovensko prídu ľudia z tretích krajín, musia mať podľa neho rovnaké podmienky ako slovenskí zamestnanci. Pretože potom môže zamestnávateľ pracovníkom povedať, že ak budú „vyskakovať“, dovezie si ďalších ľudí zo zahraničia. Je zároveň aj za väčší systém kontroly.

    - Reklama -