Páchateľ útoku pred Notre-Dame sa zradikalizoval cez internet. Polícia dokonca objavila aj manuál z dielne ISIS

    0
    Polícia po útoku teroristu pred chrámom Notre Dame (Autor: TASR)

    Prokurátor preto požiadal o to, aby bol podozrivý oficiálne vzatý do väzby.  

    Zdôraznil pritom, že francúzske tajné služby o tomto mužovi – postgraduálnom študentovi a bývalom novinárovi – nemali doposiaľ žiadne informácie. Ani ľudia v jeho okolí si nevšimli u neho príznaky radikalizácie a nezistili sa u neho ani kontakty s osobami v Sýrii alebo Iraku. Podľa prokurátora išlo o sociálne a psychologicky izolovaného jedinca.

    Farid I. mal teda podľa jeho Molinsa profil islamistu-nováčika, ktorého sa protiteroristické služby rovnako ako skúsených džihádistov. On sám vyšetrovateľom povedal, že sa zradikalizoval sám počas posledných desiatich mesiacov.

    Pri prehliadke jeho laptopu a USB kľúčov sa našiel manuál pre teroristov-osamelých vlkov z dielne džihádistickej organizácie Islamský štát (IS). Vyšetrovatelia u neho našli aj zábery z minulotýždňového útoku v Londýne, videá z predchádzajúcich teroristických akcií v Paríži, Normandii a Bruseli a videozáznam, na ktorom prisahal vernosť IS.

    K teroristickému útoku došlo v utorok popoludní na námestí pred katedrálou Notre-Dame, ktorým denne prejdú tisíce turistov. Útočník pristúpil k trom policajtom, ktorí tam hliadkovali, a snažil sa jedného z nich udrieť do hlavy kladivom. 

    Jeden z policajtov okamžite začal strieľať, pričom útočníka zranil na hrudi a nohách. Neskôr sa zistilo, že okrem kladiva mal muž pri sebe aj dva kuchynské nože.

    - Reklama -