Grécko znova prosí o pomoc. Tentokrát Nemcov o skresanie dlhov

    0
    Grécky premiér Alexis Tsipras (Autor: SITA)

    Grécko schválilo zníženie dôchodkov a nezdaniteľnej položky, čím splnilo podmienky veriteľov, povedal Pavlopoulos pre nemecký denník Die Welt. “Preto žiadam Wolfganga Schäubleho, aby sa pri svojom rozhodovaní nenechal nemeckým predvolebným bojom. Tu ide o niečo väčšie, tu ide o Európu,” uviedol Pavlopoulos.

    Euroskupina sa stretne vo štvrtok 15. júna a bude rokovať o uvoľnení ďalšej tranže z pomoci pre Grécko. Atény budú v júli potrebovať na splatenie starých dlhov 7 miliárd eur.

    Schäuble chce, aby sa na pomoci pre Grécko naďalej podieľal aj Medzinárodný menový fond (MMF). MMF však požaduje, aby sa predložili konkrétne opatrenia, ktoré zaručia udržateľnosť dlhu krajiny, ako je napríklad predĺženie splatnosti úverov alebo zníženie ich úročenia. Schäuble to doteraz odmietal.

    Urýchlené riešenie sporu týkajúceho sa pokračovania pomoci pre Grécko požaduje aj Európska komisia (EK). Komisár EÚ pre hospodárske a menové záležitosti Pierre Moscovici vyzval veriteľov, aby našli riešenie týkajúce sa ďalšej pomoci na štvrtkovom stretnutí Euroskupiny a odvrátili tak hroziacu novú krízu.

    “Musíme nájsť riešenie na najbližšom stretnutí,” povedal Moscovici v rozhovore pre nemecký týždenník Wirtschaftswoche. “Bolo by nepochopiteľné, keby sme z ničoho vytvorili novú krízu.”

    Podobne sa vo štvrtok (8. 6.) vyjadril aj podpredseda EK Valdis Dombrovskis “Myslíme si, že Grécko splnilo svoje záväzky.” Dombrovskis tiež upozornil, že vo fiškálnej oblasti Atény výrazne prekonali stanovené ciele.

    - Reklama -