Nemôže si sťažovať. Bývalý minister spravodlivosti Borec dostal lukratívny kšeft

    0
    Bývalý minister spravodlivosti Tomáš Borec (Autor: SITA)

    Dôležitou súčasťou Konferencie boli voľby do orgánov SAK. Predsedníctvo SAK tvorí 9 členov a 3 náhradníci. Volia si ich zástupcovia z radov advokátov raz za 4 roky práve na Konferencii advokátov. Novým predsedom SAK sa stal JUDr. Tomáš Borec. Prvým podpredsedom SAK sa stal JUDr. Tomáš Illeš z Košíc a podpredsedom pre zahraničie JUDr. Ondrej Laciak.

    Podľa slov nového predsedu Slovenskej advokátskej komory “najväčšia výzva nového predsedníctva SAK je presadzovať etické princípy advokácie. Veľkou výzvou je elektronizácia výkonu advokácie. Moja osobná ambícia je pri výkone mojej funkcie spolu s novozvolenými kolegyňami a kolegami moderne a poctivo rozvíjať tradície advokácie.”

    Členovia SAK si zvolili aj členov Revíznej komisie, Disciplinárnej komisie a Odvolacej disiciplinárnej komisie.

    Profil Slovenskej advokátskej komory

    Nezávislá advokácia vznikla v súlade so zákonom SNR č. 132/1990 Zb. o advokácii s účinnosťou od 1. júla 1990. Slovenská advokátska komora je nezávislá samosprávna stavovská organizácia, združujúca viac ako 5600 advokátov a 2500  advokátskych koncipientov. Advokácia pomáha uskutočňovať ústavné právo občanov na obhajobu a chrániť ostatné práva a záujmy občanov a právnických osôb v súlade s Ústavou SR a zákonmi. Úlohy advokácie plnia advokáti najmä tým, že obhajujú občanov v trestnom konaní, zastupujú občanov a právnické osoby pred súdmi, štátnymi orgánmi a inými právnymi subjektami, spisujú listiny, poskytujú právne rady a spracúvajú právne rozbory.

     Advokát je ten, kto spĺňa všetky podmienky stanovené v citovanom zákone a je zapísaný v zozname advokátov, ktorý vedie Slovenská advokátska komora. V zozname sú advokáti zoradení nielen podľa abecedy, ale aj podľa sídla a podľa jazykových znalostí. Zoznam je na požiadanie k nahliadnutiu.

    - Reklama -