Mayová musí ísť, aj keby ju mal vystriedať Boris Johnson. Britská premiérka to vraj má spočítané

    0
    Theresa Mayová (Autor: TASR)

    O čo väčšie nádeje vkladali konzervatívni komentátori a politici do Theresy Mayovej, o to viac sú k nej po nie príliš lichotivom volebnom víťazstve kritickejší. Suchú niť nenechal v denníku The Telegraph na šéfke konzervatívcov bývalý minister vo vláde Margaret Thatcherovej Norman Tebbit, ktorý ju priamo obviňuje, že „arogantne opustila thatcherismus“. „Kampaň bola príliš dlhá a bola vedená v prezidentskom štýle. Od veci boli aj jej neustále apely na voličov,“ dodal.

    Rovnako kriticky hodnotí neúspech Mayovej britský komentátor Rupert Myers. „Theresa Mayová nesie za túto volebnú katastrofu plnú zodpovednosť. Odovzdanie hlasov pre svoju stranu brala ako samozrejmosť. Kampaň negatívne poznamenala zlá mediálna stratégia. Mayová nemala odmietnuť debatu s Jeremy Corbynom. Ona a jej stranícki kolegovia si mysleli, že na víťazstvo bude stačiť vedenie negatívnej kampane.”

    Hoci Theresa Mayová včera s konzervatívcami získala viac hlasov ako Margaret Thatcherová pri svojom volebnom víťazstve v roku 1983 a o viac ako päť percent hlasov ako jej predchodca David Cameron pred dvoma rokmi, k radosti má skutočne ďaleko. Konzervatívci prišli o dvanásť kresiel a ani v najmenšom sa im nepodarilo pred rokovaním s Európskou úniou o brexite posilniť svoju pozíciu. Navyše svojím utrápeným víťazstvom konzervatívci vliali čerstvú krv do žíl hynúcich labouristov.

    Ako píše britská komentátorka Katie Hopkinsová, labouristi sa v podstate považujú za víťaza volieb, hoci získali o viac než päťdesiat kresiel menej ako konzervatívci. „Labouristi budú celý víkend oslavovať, ako keby vyhrali. Nech si to užijú. Oslavujú porážku. Pánboh im to praj. Osobne verím, že Theresa Mayová tuší, že bude musieť odísť. Neviem, či odíde sama, či sa jej zbavia stranícki kolegovia. Ale nech sa to všetko stane hlavne rýchlo. Potrebujeme novú Konzervatívnu stranu a nového lídra. Aj keby to mal byť Boris Johnson,“ tvrdí komentátorka.

    K odchodu Mayovú vyzývajú nielen Hopkinsová a šéf labouristov, ale aj niekdajší vodca UKIP a europoslanec Nigel Farage. „Musí odísť. To je viac než jasné. Jej dôveryhodnosť v očiach Európskej únie je na bode nula,“ napísal Farage na svojom Twitteri so zjavným odkazom na blížiace sa vyjednávanie o brexite. Samotná Mayová chce pokračovať v čele konzervatívcov aj naďalej. Všeobecne sa však predpokladá, že časom o svoju pozíciu rovnako príde.

    autor: Josef Provazník

    - Reklama -