Čas vám beží, tlačia nedočkaví Nemci na Britov ohľadne brexitu

    0
    Nemecká kancelárka Angela Merkelová (vpravo) víta britskú premiérku Theresu Mayovú (Autor: TASR)

    Berlín však upozornil, že na predĺžení stanovej dvojročnej lehoty na vyjednávanie o brexite by sa museli jednomyseľne zhodnúť všetky členské štáty Európskej únie.

    Európska únia je podľa hovorkyne pripravená spustiť vyjednávanie a má stanovené usmernenia a časový plán a “na tom sa nič nezmenilo”.

    “Dúfame, že vyjednávanie sa bude môcť začať čo najskôr, pretože dvojročná lehota už plynie a predĺžiť sa bude môcť iba jednomyseľne,” citovala Demmerovú agentúra AP.

    Hovorkyňa však nepovedala, na akú stranu by sa Nemecko priklonilo v prípade, že by sa skutočne hlasovalo o predĺžení dvojročných rokovaní o brexite.

    Český premiér Bohuslav Sobotka vyjadril dnes názor, že Británia by nemala dostať možnosť predĺžiť dvojročnú lehotu stanovenú na rokovania o brexite. Sobotka to tvrdí napriek tomu, že po tom, ako Konzervatívna strana stratila v predčasných voľbách parlamentnú väčšinu, môžu nastať vo veci spustenia rokovaní komplikácie.

    “Nemyslím si, že by sme mali hovoriť o nejakom predlžovaní dedlajnu. Jasne by sme sa mali dohodnúť na podmienkach a začať čo najskôr,” konštatoval Sobotka v Prahe.

    - Reklama -