Euroskeptik Farage sa možno vráti do politiky. Má obavy o brexit 

    0

    Podľa jeho vyjadrenia po štvrtkových parlamentných voľbách, ktoré v noci na dnes citovala stanica BBC, by „nemal na výber“ a musel by sa vrátiť do politiky, ak by bol proces vystúpenia Británie z EÚ ohrozený.

    V reakcii na odhady volebných výsledkov, ktoré pre konzervatívcov znamenajú stratu parlamentnej väčšiny, Farage v rozhovore pre televíznu sieť ITV vyjadril obavu, že novú vládu by mohli vytvoriť labouristi. V Británii by tak podľa neho hrozilo usporiadanie druhého referenda o vystúpení z EÚ.

    Farage sa ešte ako líder UKIP zasadzoval za vlaňajšie referendum, v ktorom väčšina voličov podporila odchod Británie z EÚ. Následne odstúpil zo straníckej funkcie.

    Euroskeptická UKIP v štvrtkových voľbách zrejme nezískala v parlamente nijaké kreslá, pričom sa predpokladá, že bývalí podporovatelia prešli rovnako k labouristom, ako aj ku konzervatívcom. Terajší líder UKIP Paul Nuttall vyhlásil, že premiérka Theresa Mayová, ktorá iniciovala predčasné voľby, proces brexitu „vystavila nebezpečenstvu“.

    Konzervatívna strana britskej premiérky Theresy Mayovej v štvrtkových voľbách stratila absolútnu väčšinu v parlamente. Podľa prognózy stanice BBC po zrátaní hlasov v takmer všetkých zo 650 volebných obvodov už zisk konzervatívcov nemôže narásť do takej miery, aby dosiahli väčšinu v podobe 326 kresiel.

    Podľa odhadu BBC by mali mať konzervatívci v novozvolenom parlamente 318 kresiel, čo je o 13 menej, ako mali doteraz. Predpokladaný zisk opozičných labouristov je 262 kresiel, o 30 viac ako pri doterajšom zložení Dolnej snemovne.

    - Reklama -