Nemecko: Tri roky pomáhal ako psychológ utečencom zo Sýrie. Nakoniec ho jeden z nich dobodal na smrť

    0
    Migranti v Berlíne (Autor: TASR)

    Incident sa odohral priamo v kancelárii Červeného kríža v Saarbrückene, kam sa prišiel sýrsky migrant poradiť s tridsaťročným psychológom. Medzi oboma mužmi pravdepodobne vypukol spor a pred smrteľným pobodaním spolu zviedli boj. Z pohľadu psychológa boj o život, ktorý, bohužiaľ, prehral. Bližšie podrobnosti zatiaľ vyšetrovatelia neoznámili, pretože 27-ročný páchateľ zo Sýrie zatiaľ nevypovedal.

    Aktuálne sa nachádza v tunajšej nemocnici s vážnymi zraneniami, ktoré si pravdepodobne sám spôsobil. Polícia zatiaľ oznámila, že s najväčšou pravdepodobnosťou nešlo o teroristický útok. Obeť utrpela niekoľko bodnutí nožom a aj napriek okamžitým oživovacím pokusom jeho kolegov nakoniec svojim zraneniam na mieste podľahol. Zatiaľ ani nie je jasné, či Sýrčan k psychológovi dochádzal už dlhšie alebo išlo o prvú návštevu.

    Pohostinný prístup sa príliš nevyplatil

    Už teraz je však zrejmé, že ide o ďalší zo série prípadov, keď sa pohostinný prístup nemeckých úradov voči migrantom príliš nevyplatil. Zavraždený psychológ poskytoval poradenstvo pre utečencov v rámci projektu Nádej od roku 2014, za približne tri roky svojej práce mnohým z nich pomohol prekonať vojnové traumy a ďalšie osobné problémy. Jeho kolegovia z Červeného kríža sú zdesení a neskrývajú obavy aj o svoj život.

    „Je to strašné. Obavy medzi našimi kolegami sú skutočne veľké,“ cituje denník Welt hovorcu sárskej pobočky Červeného kríža Martina Erbeldinga. Zdesenie a šok vyjadril za svojich kolegov aj prezident nemeckého Červeného kríža Rudolf Seiters. „Celý Červený kríž smúti za zavraždeným psychológom. Myšlienkami sme s jeho rodinou,“ vyhlásil Seiters. K vražde v Saarbrückene sa vyjadril aj niekdajší šéf SPD a minister financií Oskar Lafontaine.

    „Je obzvlášť smutné, že napadli a usmrtili človeka, ktorý sa snažil pomáhať druhým. Je dobre, že páchateľa ihneď zaistila polícia. V každom prípade by sme mali z tohto incidentu vyvodiť potrebné závery,“ uviedol Lafontaine, ktorý sa stal v roku 2005 členom Die Linke. V samotnom Sársku pôsobí pri Červenom kríži asi 2500 zamestnancov na plný úväzok a k tomu navyše asi šesťtisíc dobrovoľníkov. Žiadne špeciálne opatrenia sa však podľa hovorcu nechystajú. „Pri práci s ľuďmi, ktorí majú vojnové traumy, vždy existujú nejaké riziká.“

    Celý text v nemčine nájdete TU.

    - Reklama -