Saudská Arábia naplno lobuje v USA

    0
    Americký prezident Donald Trump a prvá dáma USA Melania Trumpová v Rijáde (Autor: TASR)
    Saudská Arábia chce podľa denníka Independent zvrátiť zákon, podľa ktorého môžu pozostalí obetí teroristických útokov z 11. septembra 2001 žalovať túto islamskú monarchiu, keďže 15 páchatelia atentátu pochádzali práve odtiaľ. Normu prijali napriek odporu exprezidenta Baracka Obamu v americkom Kongrese a Saudská Arábia teraz lobuje u politikov v USA, aby došlo k zmene. 
     
    O lobing malo ísť aj v prípade platby vo výške 270 000 dolárov jednému z hotelov, ktorý patrí do medzinárodnej siete nesúcej meno prezidenta Trumpa. Podľa portálu Daily Caller, na ktorý sa Independent odvoláva, išlo o platby za ubytovanie desiatok amerických veteránov, catering a parkovanie. O všetko sa pre Saudskú Arábiu údajne postarala lobingová spoločnosť Qorvis MSLGroup. 
     
    Podľa Daily Caller išlo v prípade platieb za veteránov v Trump International Hotel vo Washingtone o súčasť rozsiahlejšej snahy saudskoarabských úradov zvrátiť nariadenie s názvom Spravodlivosť voči sponzorom terorizmu (JASTA). To umožňuje rodinám obetí teroristických útokov z 11. septembra žalovať Saudskú Arábiu v súvislosti so zodpovednosťou za smrť svojich blízkych. 
     
    Len pripomeňme, že je to práve Saudská Arábia, ktorá je známym sponzorom wahhábizmu, teda jednej z najradikálnejších odnoží sunnitského islamu na svete. V júli 2013 Európsky parlament v Štrasburgu označil wahhábizmus za jeden z hlavných zdrojov globálneho terorizmu
     
    - Reklama -