MOST sa pustil do Sulíka: Ako môžete spochybňovať miesto Slovenska v jadre EÚ?

    0
    Podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd) a vľavo poslanec Martin Poliačik (SaS) počas schôdze parlamentu (Autor: TASR)

    Členstvo Slovenska v EÚ Most-Híd vníma ako výsledok vôle občanov, ktorí v spolupráci s najvyspelejšími krajinami na európskom kontinente videli a vidia najzmysluplnejšiu cestu pre rozvoj, spoluprácu, dobiehanie životnej úrovne a bezpečnosť. 

    „Tí, čo spochybňujú potrebu Slovenska patriť k integračnému jadru, neponúkajú ani náznak žiadnej zmysluplnej a reálnej alternatívy pre ekonomický progres a bezpečnostné garancie. Naopak, otvárajú priestor pre populistické experimenty a extrémizmus,“ zdôraznila Cséfalvayová.

    Z takýchto postojov sa podľa poslankyne tešia najmä tí, ktorým prekáža silná a spolupracujúca Európa. „Už teraz sme svedkami politických a finančných pohybov, ktorých zámerom je destabilizácia Európy a prekreslenie sfér vplyvu. Je smutné, že aj na Slovensku si našli obetavých a krátkozrakých agentov, okrem iných aj tých, ktorí v roku 2012 predpovedali rozpad eura v priebehu niekoľkých rokov,“ kritizovala.

    Výsledkom členstva Slovenska v EÚ je podľa Mosta-Híd zásadný ekonomický rast hospodárstva, dobiehanie životnej úrovne krajín bez komunistickej minulosti a rešpekt Slovenska ako spoľahlivej a zodpovednej krajiny. Za základný predpoklad pokračovania tohto „úspešného príbehu“ Most-Híd považuje zodpovednú politiku a spoluprácu s tými najvyspelejšími v EÚ.

    Predseda opozičnej SaS Richard Sulík v utorok (6.6.) vyhlásil, že Slovensko by sa nemalo snažiť za každú cenu o členstvo v jadre EÚ, takáto snaha dokonca môže byť pre krajinu nebezpečná. Je presvedčený, že podmienkou členstva v takzvanej kategórii A bude harmonizácia daní, ktoré sú na Slovensku nízke. Poukázal na to, že Slovensko vychádza v porovnaní s týmito štátmi od roku 2000 priaznivejšie v kumulatívnom raste HDP, vo vývoji verejného dlhu, v priamych daniach. Účasť v jadre EÚ podľa Sulíka prinesie i zvýšenie rizika terorizmu.

    - Reklama -