FOTO Teroristi znova vraždili. Vzali si na mušku parlament aj pútnické miesto v Teheráne. Hádajte, kto sa k činu prihlásil

    0
    Iránsky parlament po útoku teroristov (Autor: ReproFoto: Twitter/Ali Özkök)

    K zodpovednosti za útoky, ku ktorým došlo dnes v Teheráne v budove iránskeho parlamentu a pri hrobke ajatolláha Rúholláha Músavího Chomejního, sa prihlásila extrémistická organizácia Islamský štát (IS). Informovala o tom agentúra AP s tým, že tieto útoky si vyžiadali životy dvoch príslušníkov ochranky a viac ako 30 zranených.

    Priznanie zverejnila tlačová agentúra Amák, ktorá je napojená na IS.

    AP upozornila, že ide o prvý útok v Iráne, ku ktorému sa prihlásila táto extrémistická skupina. IS sa však často hlási aj k takým útokom, keď sa prepojenie ich páchateľov na IS nedá overiť a potvrdiť.

    Sunnitskí extrémisti z IS bojujú v Sýrii a Iraku proti ozbrojeným skupinám podporovaným Iránom, kde tvoria väčšinu obyvateľov šiíti. Tých IS označuje za odpadlíkov od viery, ktorí si zaslúžia smrť.


    Dnešné neobvyklé útoky v Iráne viedli tamojšie ministerstvo vnútra k zvolaniu naliehavého zasadnutia bezpečnostných orgánov, uviedla štátna spravodajská agentúra IRNA.

    Iránske médiá tiež informovali, že dnešné útoky v Teheráne spáchalo viacero útočníkov vrátane najmenej dvoch samovražedných atentátnikov – jeden z nich sa odpálil v parlamente, druhý pri ajatolláhovej hrobke.

    Útok v parlamente sa odohral v čase, keď sa tam začalo zasadnutie. Velenie zásahu poslancom nariadilo neopúšťať zasadaciu sálu.

    Dráma v parlamente sa skončila, útočníci boli zabití

    Obsadenie budovy iránskeho parlamentu ozbrojenými útočníkmi sa skončilo. Všetci štyria útočníci boli zabití, informovali dnes iránske médiá.

    Skupina ozbrojencov a samovražedných atentátnikov zaútočila dnes v Teheráne okrem parlamentu aj na hrobku ajatolláha Rúholláha Músavího Chomejního, ktorá sa nachádza na juhu iránskej metropoly.

    Pri útokoch prišli o život najmenej dvaja príslušníci ochranky oboch objektov. Zranených bolo viac ako 30 ľudí. K útokom sa prihlásila džihádistická organizácia Islamský štát (IS).

    Ako uviedla agentúra AP, útok v parlamente sa konal v čase poslaneckej schôdze a trval viac ako tri hodiny. Počas nich sa k budove parlamentu stiahli ďalšie posily. Z budovy sa ozývala streľba. Útočníci boli vyzbrojení samopalmi a niektorí boli samovražední atentátnici.

    Sunnitskí extrémisti z IS bojujú v Sýrii a Iraku proti ozbrojeným skupinám podporovaným Iránom, kde tvoria väčšinu obyvateľov šiiti. Tých IS označuje za odpadlíkov od viery, ktorí si zaslúžia smrť.

    - Reklama -