Belgickí operátori o polnoci zablokujú čísla anonymných vlastníkov SIM kariet

    0
    Mobilný telefón. (Autor: Reprofoto: Youtube/CNN Money)

    O polnoci mobilní operátori zablokujú všetky SIM karty s predplateným kreditom, pri ktorých nie je známy ich držiteľ. Kartu si budú môcť odblokovať pri návšteve operátora. Belgický minister avizoval, že vo štvrtok telekomunikačný úrad skontroluje, či operátori pravidlá dodržiavajú.

    Belgická vláda chce poznať mená všetkých vlastníkov predplatených kariet, pretože ich v minulosti často využívali teroristi a kriminálnici, ktorí si priali zostať v anonymite.

    Víkend po vlaňajších teroristických útokoch v Bruseli zas dostali stovky obyvateľov arabského pôvodu v bruselskej štvrti Molenbeek SMS správu s výzvou “bojovať proti Západniarom”. Správy boli rozosielané z anonymnej SIM karty, a tak nebolo možné zistiť ich odosielateľa.

    Vlastníci kariet majú dnes do polnoci čas, aby sa zaregistrovali u svojich mobilných operátorov. Na identifikáciu je potrebné buď dobitie kreditu vlastnou platobnou kartou, registrácia prostredníctvom elektronického občianskeho preukazu, alebo osobná návšteva pobočky mobilného operátora.

    Pri nových kartách je identifikácia automatická. Od decembra musí každý zákazník pri kúpe predplatenej SIM karty preukázať svoju totožnosť.

    - Reklama -