Ľudia zhromažďujú peniaze na nákup lodí. Chcú ísť bojovať proti neziskovkám, ktoré pri Afrike nakladajú migrantov

    0
    Zachránení africkí imigranti (Autor: TASR)

    Tento rok sa rôznym humanitárnym organizáciám podarilo zachrániť viac ako 6 000 migrantov pred utopením v Stredozemnom mori. Ich práca sa však nepozdáva mládežníckej ultrapravicovej protiutečeneckej a protiislamskej organizácii s názvom Identitarian, ktorej členovia vyberajú prostredníctvom internetu peniaze na nákup lodí, aby mohli prenasledovať utečencov snažiacich sa dostať do Európy.

    Ultrapravicoví aktivisti plánujú na leto námornú kampaň, v rámci ktorej hodlajú konfrontovať lode zachraňujúce utečencov v Stredozemnom mori.

    Členovia hnutia Identitarian sú mladí ľudia, väčšinou vo veku od dvadsať do tridsať rokov, a pôsobia najmä vo Francúzsku, Rakúsku, Nemecku a Taliansku. Za menej ako tri týždne od spustenia kampane sa skupine podarilo vybrať viac ako 56 000 libier.

    Peniaze vybralo hnutie prostredníctvom anonymnej crowdfundingovej kampane na nákup lodí, náklady na cestu a filmovú techniku. V sobotu vedenie hnutia potvrdilo, že už dosiahli požadovaný finančný limit, aj naďalej však prijímajú dotácie.

    Simon Murdoch z londýnskej protirasistickej organizácie Hope not Hate, ktorý monitoruje aktivity hnutia Identitarian, britskému denníku The Guardian povedal, že zatiaľ čo „sú aktivity hnutia odporné, nikoho to, bohužiaľ, neprekvapuje“. „To, že sa títo pravicoví aktivisti snažia brániť v práci humanitárnym organizáciám, ktoré pomáhajú niektorým z najzraniteľnejších ľudí dnešného sveta vrátane žien a detí riskujúcich utopenie, svedčí o ich charaktere,“ dodal.

    Crowdfundingovú kampaň spustili v polovici minulého mesiaca, keď francúzska frakcia hnutia, Génération Identitaire, vytvorila internetovú stránku defend Europe s úmyslom vyprovokovať akciu proti humanitárnym organizáciám, ako je Greenpeace.

    „Lode preplnené na prasknutie ilegálnymi migrantmi zaplavujú európske hranice. Ide o inváziu. Masívna imigrácia mení tvár celého kontinentu. Strácame bezpečie, náš spôsob života a sme vystavovaní riziku, že čoskoro budeme v Európe minoritou,“ uvádza sa na stránkach hnutia.

    Text si môžete v angličtine prečítať TU.

    - Reklama -