Migranti prichádzajú do Európy už skôr cez Taliansko ako Grécko. A nemalo by sa to vraj zmeniť ani počas nadchádzajúceho leta. Kto to tvrdí?

    0
    Imigranti zachránení vo vodách Stredozemného mora počas búrky (Autor: SITA)

    „Pribúda počet migrantov, ktorí prichádzajú do Talianska. Ide o rozdielne skupiny ľudí v porovnaní s tými, ktoré migrujú do Grécka. Tam pochádza väčšina ľudí zo Sýrie, ktorí majú garantovanú medzinárodnú ochranu. Do Talianska prichádzajú najmä ľudia zo západnej Afriky a tí ani zďaleka nespadajú pod medzinárodnú ochranu podľa štandardov EÚ,“ uviedla Kudzko.

    EÚ chce obmedziť nelegálnu migráciu cez Stredozemné more posilnením agentúry Frontex, teda zlepšením jej vybavenia a zvýšením počtu jej ľudí. Svojich zástupcov do tejto organizácie vyslalo aj Slovensko. Kudzko upozorňuje, že Frontex nie je jedinou alternatívou, ako znížiť počet ľudí prichádzajúcich do Talianska.

    „EÚ sa snaží urobiť podobné dohody ako s Tureckom aj s inými krajinami. S viacerými krajinami západnej Afriky by tento model mohol fungovať. Problémom je však napríklad Líbya, pretože tam neviete, s kým by ste ju uzavreli. Naopak dajú sa uzavrieť s krajinami, ktoré majú nespochybniteľnú centrálnu vládu, ako je Nigéria. To by mohlo pomôcť znížiť počet utečencov z Afriky, no nedá sa očakávať, že by ich počet klesol na nulu,“ vysvetlila Kudzko.

     

     

     

    - Reklama -