USA a ich spojenci sa nenechajú vystrašiť útokmi IS. Nebojíme sa, vyhlásil rázne minister obrany

    0
    James Mattis (Autor: TASR)

    “Sme spojení v odhodlaní aj proti nepriateľom, ktorí si myslia, že keď nás zrania, tak nás vystrašia. Nuž, nebojíme sa,” vyhlásil Mattis v prvom spoločnom vystúpení s Tillersonom v zahraničí.

    Obaja ministri z USA sa vyjadrili pred stretnutím s austrálskymi rezortnými kolegami, na ktorom by podľa očakávaní mali rokovať o celom rade otázok, ako sú boj proti skupine Islamský štát (IS), stabilizácia Afganistanu či hrozba Severnej Kórey.

    Tillerson zdôraznil trvalosť spojenectva USA a Austrálie, ktoré podľa neho zvíťazí v “tomto spoločnom boji proti najohavnejším činom, aké sme nedávno zaznamenali znova v Londýne”. Bližšie sa k víkendovému útoku v Londýne nevyjadril.

    Austrálska ministerka zahraničných vecí Julie Bishopová uviedla, že obe krajiny spája odhodlanie poraziť IS a ďalšie podobné teroristické skupiny.

    Šéfka austrálskeho rezortu obrany Marise Payneová povedala, že vládu v Canberre znepokojujú väzby IS na Áziu a Tichomorie. Zdôraznila tiež, že tzv. zahraniční bojovníci by po návrate do svojich krajín mohli predstavovať hrozbu aj v tomto regióne.

    - Reklama -