Zbraňami zradikalizovaných moslimov v Európe budú autá, nože, prípadne strelné zbrane, myslí si exšéf kontrarozviedky

    0
    Terorizmus v Londýne (Autor: TASR)

    “Bránia im v tom rozsiahle bezpečnostné a spravodajské opatrenia. Naopak, zradikalizovaní moslimovia žijúci v Európe sa budú čoraz častejšie utiekať k podobným formám útoku. Zbraňami budú autá, nože, prípadne strelné zbrane,” vyslovil pre TASR svoj názor Tóth.

    “Takáto stratégia síce neprináša množstvo obetí, ale má nebezpečný vplyv na psychológiu obyvateľstva. Rizikom je radikalizácia politických názorov medzi bežnými ľuďmi, z čoho môžu do veľkej miery ťažiť extrémistické politické sily. V kontexte inštitucionálnych a ekonomických problémov, ktorými Európa prechádza, ide o vážne bezpečnostné, ale aj geopolitické riziko,” dodal na záver.

    Útočníci v sobotu v Londýne dodávkou a nožmi usmrtili najmenej sedem ľudí a spôsobili zranenia ďalším 48 osobám. Podľa svedkov kričali: “To je za Alaha!”

    Útočníkov polícia zastrelila do ôsmich minút po prvom núdzovom telefonáte, uvádza spravodajská stanica BBC. Šéfka metropolitnej polície Cressida Dicková vyzdvihla “výnimočnú statočnosť” svojich kolegov, ktorí útočníkov zneškodnili.

    Ide už o tretí teroristický útok na území Spojeného kráľovstva za uplynulé tri mesiace. Pri marcovom útoku v londýnskom Westminstri útočník automobilom a nožom zavraždil piatich ľudí; pri bombovom samovražednom útoku pred menej než dvoma týždňami v Manchestri zahynulo 22 návštevníkov popového koncertu.

    - Reklama -