VIDEO Londýn opäť krváca kvôli terorizmu. Útoky si vyžiadali sedem obetí a desiatky zranených

    0
    Londýn zasiahli ďalšie teroristické útoky (Autor: Reprofoto: Twitter/ BBC)

    Jedna skupina páchateľov? Útočníci  mali atrapy viest samovražedných atentátnikov

    Londýnska Metropolitná polícia dnes informovala, že sobotňajšie útoky v centre Londýna spáchala jedna skupina páchateľov. Polícia sa súčasne domnieva, že útočníkov nebolo viac ako traja. Túto svoju hypotézu bude však ďalej preverovať. Preto požiadala verejnosť o poskytnutie foto- a videozáznamov.

    Podľa polície páchatelia najprv rýchlo idúcou dodávkou zrazili ľudí na chodníku Londýnskeho mosta (London Bridge), potom pokračovali v jazde na Borough Market, kde na ulici, v baroch a reštauráciách nožmi útočili na ľudí. Medzi zranenými je aj jeden policajt. 

    Polícia uviedla, že proti podozrivým jej príslušníci zasiahli a zneškodnili ich do ôsmich minút po prvom telefonáte. 

    Podozriví mali na sebe vesty podobné tým, aké používajú samovražední atentátnici. Neskôr sa ukázalo sa, že šlo o atrapy. Výbušninu pri sebe podozrivé osoby nemali, spresnil Mark Rowley, šéf protiteroristickej jednotky Metropolitnej polície.

    Totožnosť podozrivých polícia neoznámila. K útokom sa zatiaľ nikto neprihlásil. Očití svedkovia však podľa britských médií vypovedali, že útočníci vykrikovali” “To je za Alaha!”.

    Agentúra Reuters v súvislosti s útokom napísala, že džihádistická organizácia Islamský štát v sobotu prostredníctvom služby Telegram vyzývala svojich sympatizantov, aby počas prebiehajúceho posvätného mesiaca moslimov – ramadánu – podnikli útoky proti “križiakom”. Ako útočný nástroj majú použiť nákladné autá, nože a strelné zbrane.

    Podľa televízie BBC polícia okamžite uzavrela oblasť, kde k útokom došlo. Ľudia odtiaľ mohli odísť až neskôr, pod dohľadom policajtov a s rukami hore. Polícia počas zásahu vyzývala Londýnčanov i návštevníkov mesta, ktorí sa nachádzali v oblasti miesta činu, aby “ušli, skryli sa a až potom, v bezpečí, volali na políciu”. 

    Britský denník Sun v noci nadnes, po útokoch, informoval o dvoch kontrolovaných explóziách, ktoré polícia uskutočnila v blízkosti sídla reakcie tohto periodika nachádzajúceho sa neďaleko Londýnskeho mosta, kde v sobotu neskoro večer dodávka zámerne vrazila do ľudí do chodníku. Tretiu explóziu bolo počuť o niečo neskôr. Došlo k nej v blízkosti mrakodrapu The Shard neďaleko spomínaného mosta. 

    Mayová: Ide o potenciálny akt terorizmus, zvolala tím Cobra

    Za potenciálny akt terorizmu označila dnes britská premiérka Theresa Mayová incidenty, ku ktorým došlo v noci nadnes v centre britskej metropoly – na moste London Bridge a v lokalite Borough Market. Oznámila, že dnes ráno sa uskutoční zasadnutie krízového štábu Cobra. Informovala o tom agentúra Reuters.
          
    K udalostiam v Londýne sa okrem Mayovej vyjadril aj líder labouristov Jeremy Corbyn. Uviedol, že ide o brutálne a šokujúce činy. Dodal, že myslí na obete a ich rodiny, a poďakoval sa záchrannej službe za efektívny zásah.
          
    Americký prezident Donald Trump v noci nadnes vo svojom tweete vyjadril podporu Londýnu a Británii a ubezpečil, že Spojené štáty urobia čokoľvek, aby im pomohli. “Sme s vami. Boh vám žehnaj,” napísal Trump.
          
    K prvému incidentu v centre britskej metropoly došlo v sobotu večer na moste London Bridge, kde dodávka zámerne vrazila do ľudí na chodníku. Krátko na to velenie polície potvrdilo, že jej zložky zasahujú aj pri incidente v neďalekej lokalite Borough Market, kde páchatelia útočili nožmi. V oblasti sa strieľalo, ale nateraz nie je známe, kto použil strelné zbrane. 

    Vzápätí sa objavila správa o policajnom zásahu vo Vauxhall. Polícia neskôr informovala, že útok nožom, ku ktorému tam došlo, nesúvisí s predchádzajúcimi dvoma udalosťami.

    Polícia pátra po podozrivých

    Incident na London Bridge si podľa polície vyžiadal “viac ako jednu obeť”. Polícia pátra po troch podozrivých.

    Incident potvrdila aj londýnska Metropolitná polícia, ktorá ho označila za závažný. 

    Polícia informovala, že dopravu na moste zastavili v oboch smeroch. Trasy autobusov, ktoré viedli cez most, odklonili.

    Podľa očitých svedkov sú na mieste ozbrojené zložky, uviedla spravodajská stanica BBC. 

    Svedkovia informovali, že biela dodávka vyšla z cesty na chodník, kde narazila do chodcov. Reportérka BBC Holly Jonesová, ktorá bola v čase incidentu na moste, uviedla, že vozidlo šoféroval muž. Auto šlo podľa nej rýchlosťou asi 80 km/h. 

    Dodávka prišla na most od centra a smerovala na južný breh rieky Temža, spresnila BBC.

    Britská polícia zasahovala v Londýne pri ďalšom incidente neďaleko London Bridge

     Britská polícia zasahovala včera pri ďalšom incidente v centre Londýna. Ide o streľbu v lokalite Borough Market, ktorá sa nachádza neďaleko mostu London Bridge. Informovala o tom spravodajská stanica BBC. 

     Metropolitná polícia potvrdila, že na mieste zasahovali jej ozbrojené zložky.

    Borough Market je turistami vyhľadávaná časť mesta, kde sa nachádzajú bary a reštaurácie. 

    Krátko pred správami o incidente na Borough Market sa objavila informácia, že na neďalekom moste London Bridge vyšla dodávka z cesty na chodník, kde zrejme zámerne vrazila do chodcov. 
     
    Reportérka BBC Holly Jonesová, ktorá bola v čase incidentu na moste, uviedla, že záchranári na mieste ošetrovali piatich alebo šiestich ľudí. Podľa jej slov zranenia najmenej štyroch osôb sú vážne.

    Vozidlo podľa BBC šoféroval muž. Jonesová uviedla, že polícia ho zadržala a odviedla ho z miesta činu v putách.

    Agentúra Reuters citovala očitú svedkyňu, ktorá videla troch ľudí so zraneniami, ktoré mohli byť spôsobené nožom, a to v oblasti hrdla.

    Polícia: Útoky v centre Londýna si vyžiadali sedem obetí a desiatky zranených

    Na sedem stúpol počet obetí sobotňajšieho teroristického útoku v Londýne, informovala dnes spravodajská stanica BBC.

    Po sobotňajších útokoch teroristov v Londýne bolo hospitalizovaných 48 ľudí, informovala dnes londýnska zdravotná služba.

    “Do piatich nemocníc v Londýne sme previezli 48 pacientov a na mieste sme ošetrili ďalších, ktorí utrpeli ľahké zranenia,” povedal Peter Rhodes zo zdravotnej služby.
     
    Polícia tiež oznámila, že smrteľne postrelila tri osoby podozrivé z útoku. Dodal, že sa domnieva, že do útoku na moste boli zapletení traja ľudia. Dodala však, že túto hypotézu treba ešte preveriť.

    Prvý incident sa odohral na Londýnskom moste (London Bridge), kde dodávka zámerne vrazila do ľudí na chodníku. Následne polícia zasahovala aj v neďalekej lokalite Borough Market, známej barmi a reštauráciami, kde páchatelia útočili nožmi.

    Medzi vážne zranenými je aj príslušník dopravnej polície, spresnila BBC.
     
     
     
     
    - Reklama -