Kalifát v koncoch. Spojenci postupujú na jeho hlavné mesto

    0
    Bašta Islamského štátu Rakka (Autor: SITA)

    Podľa agentúry, ktorá sa odvoláva na miestne zdroje, lietadlá koalície zbombardovali šesťposchodovú budovu, ktorá sa zrútila. Väčšinu obetí tvoria ženy a deti a množstvo ľudí utrpelo zranenia.

    Agentúra SANA pripomenula, že počas májových náletov koalície pod vedením USA zahynulo v okolí miest Dajr az-Zaur a Rakka vyše 100 civilistov.

    Agentúra DPA s odvolaním sa na Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) medzitým informovala, že Američanmi podporované Sýrske demokratické sily (SDF) obsadili v piatok západne od Rakky kľúčové mesto Mansúra a neďalekú dedinu.

    Takisto dostali pod kontrolu priehradu ležiacu západne od Rakky.

    Jednotky SDF sa momentálne nachádzajú dva kilometre východne a tri kilometre severne od Rakky, ktoré je hlavným mestom kalifátu vyhláseného islamistami v roku 2014 po obsadení častí územia Sýrie a Iraku.

    Bojovníci SDF sa približujú k Rakke z viacerých strán a od novembra, keď začali svoju operáciu nazvanú Hnev Eufratu, už obsadili desiatky okolitých miest a dedín. Cieľom je obkľúčiť a dobyť Rakku. Džihádisti IS však majú stále otvorenú cestu smerom na juh, aj keď medzinárodná koalícia na čele s USA zničila mosty cez rieku Eufrat, ktorá preteká popri meste z tejto svetovej strany.

    Aliancia SDF, ktorá združuje kurdské a arabské milície, vyzvala koncom mája bojovníkov IS v Rakke, aby zložili zbrane ešte pred očakávaným útokom na toto mesto. Tým, ktorí tak urobia, prisľúbila, že sa im nič nestane.

    - Reklama -