V USA sa opakuje situácia z roku 2001, hodnotí analytik

    0
    Donald Trump. (Autor: TASR)

    “Lenže tentoraz je situácia vážnejšia. Dôsledky klimatických zmien pociťujeme už teraz – zmeny klímy a extrémne výkyvy počasia spôsobujú humanitárne katastrofy, neúrodu, hladomor. Prispievajú k destabilizácii celých oblastí subsaharskej Afriky či Ázie, vzniku občianskych vojen, a v konečnom dôsledku aj migračných vĺn. Bez účinného globálneho postupu, ktorého súčasťou mali byť aj Spojené štáty, sa takáto situácia bude len zhoršovať,” upozorňuje analytik.

    Poukazovanie na snahu chrániť domácu ekonomiku a zamestnanosť podľa princípu Najprv Amerika, resp. Amerika prvá (America First) je podľa Geista nielen krátkozraké a sebecké, ale aj zavádzajúce. 

    “Cestou k udržateľnému ekonomickému rastu sú investície do nových, čistejších technológií, nie udržiavanie – a často dotovanie – znečisťujúceho priemyslu. Kvalitné pracovné miesta a dôstojný život možno zabezpečiť investíciami, ktoré pomáhajú nájsť nové zamestnanie, efektívnou redistribúciou verejných zdrojov, nie podporou priemyslu, ktorý ohrozuje budúcu kvalitu života pre všetkých,” uzavrel analytik.

    Americký prezident Donald Trump vo štvrtok (1.6.) potvrdil plánované odstúpenie Spojených štátov od parížskej klimatickej dohody. Dohodu o znížení emisií skleníkových plynov s cieľom zmierniť klimatickú zmenu prijala administratíva predchádzajúceho prezidenta Baracka Obamu.

    Súhlasilo s ňou 195 krajín.

    - Reklama -