Kotleba ušetril, škrtil, kde sa dalo, ale… Poslanec sa pustil do lídra ĽS NS

    0
    Marian Kotleba predseda ĽS NS (Autor: TASR)

    V nedeľnej diskusnej relácii televízie TA3 sa stretol europoslanec a líder najsilnejšej opozičnej strany SaS Richard Sulík s banskobystrickým županom Marianom Kotlebom, ktorý je zároveň šéfom parlamentnej strany ĽS NS. Politici sa v diskusii nevyhli osobným útokom ani zvyšovaniu hlasu a v závere nedeľnej relácie zazneli aj poriadne tvrdé slová na adresu šéfa národnej rady. Viac sme o tom písali TU.

    V relácii Marian Kotleba aj niekoľkokrát zopakoval: „Znížil som zadlženosť kraja o 38 miliónov eur.“ Zadlženosť však podľa vuckárského poslanca Jaroslava Demiana súvisí so zmenou daňových príjmov kraja. „Daňové príjmy za roky 2014 až 2017 sú o 86 miliónov eur vyššie, ako boli v predchádzajúcom volebnom období. Na tomto výraznom zvýšení však nemá vedenie kraja žiadnu zásluhu,“ hovorí Demian pre PLUS 7dní a vysvetľuje, že dane z príjmov fyzických osôb vyberá štát a podľa stanoveného kľúča ich rozdeľuje jednotlivým samosprávam. Vyššie čísla sú preto podľa jeho slov efektom ekonomického rastu a zníženia nezamestnanosti.

    „Kraj počas celého volebného obdobia nedočerpal kapitálové výdavky schválené v rozpočte. Šetril na nesprávnom mieste,“ pokračuje Demian. Ďalší krajský poslanec Daniel Gelien slová o šetrení potvrdzuje. „Kotleba škrtil, kde sa dalo. Osobne nie som proti šetreniu, ale otázne je, či to škrtenie bolo v prospech obyvateľov kraja,“ hovorí Gelien a približuje, že napríklad platy v sociálnych zariadeniach financovaných krajom sú katastrofálne. „Mzdy zamestnancov domovov dôchodcov či zdravotných sestier pomaly nekopírujú ani minimálnu mzdu! Na Úrade BBSK je zase poddimenzovaná zamestnanosť, neriešené problémy sú aj v školách a kultúrnych zariadeniach,“ vypočítava Gelien.

    - Reklama -